Od 1.srpnja Otočac bez Carinarnice

4

Unatoč pokušajima gradonačelnika Otočca Maria Barkovića da spriječi zatvaranje Carinarnice u Otočcu, za što je ponudio i adekvatna financijska rješenja, reorganizacijom carinskog sustava na području Hrvatske od nekadašnjih 17 Carinarnica ukinut će se njih 10, među kojima je i Carinarnica Otočac.

Politički neistomišljenici još 2007. godine kada je sa radom počela Carinarnica u Otočcu držali su da je to jedan u nizu političkih poteza vladajuće garniture i da je to samo jedan u nizu političkih „ bisera“ s kojima se nastoji ugoditi ondašnjim političkim potrebama. Unatoč tom „biseru“ vremenom se ipak pokazalo da je otvaranje Carinarnice u Otočcu u pravom smislu riječi bio dobar gospodarski potez vladajućih jer je poslovanje carinarnice itekako pokazalo značajne financijske opravdanosti. Kako sada stvari stoje devet zaposlenih radnika u carinarnici Otočac bit će raspodjeljeno od 1. 07. 2012. na radna mjesta u Gospić i granični prijelaz Ličko Petrovo selo.

Sve očitiji zahvati u procesu centralizacije grad Otočac stavljaju na marginu, a nakon ukidanja Suda u Otočcu, nesužbene informacije govore da nakon zatvaranja Carinarnice Otočac slijedi zatvaranje još nekih itekako značajnih institucija. Spominje se Porezna uprava, katastar, Socijalna skrb, Policijska postaja, a upitnim ostaju i još neke institucije koje su naslonjene na državni aparat. Centralizacijom a samim tim i reorganizacijom institucija neminovno je i ukidanje velikog broja općina, što će zasigurno donijeti itekako velike poremećaje kako na političkom tako i gospodarskom mijenjanju županijskog ustroja.

Da li su svi ovi potezi sadašnje garniture vladajućih gospodarsko socijalno opravdani teško je reći, no očito je da će se mnogi gradovi i općine u Ličko senjskoj županiji suočiti sa velikim problemima kako u gospodarskom socijalnom razvoju ali isto tako i u mijenjanju političke vlasti, što je neminovan politički slijed.

I.B.