Održana “Lunjska maslinada”

0

Jučer je u Jakišnici održana osma po redu »Lunjska maslinada«, manifestacija koja promovira Lun – mjesto bogato samoniklim šumama maslina čiji primjerci dosežu starost i više od tisuću godina.
Ovogodišnja Maslinada okupila je, uz domaće maslinare, i maslinare s otoka Raba, s otoka Krka iz Udruge »Drobnica« i istarske maslinare iz vodnjanske Udruge »Agroturist«.

Skup je otvorio, te pozdravio sve prisutne goste Božidar Badurina, predsjednik Udruge lunjskih maslinara.

Kao i ranijih godina, i ova Maslinada imala je niz stručnjaka iz područja maslinarstva koji su održali nekoliko edukativnih predavanja.

Agronom Željko Peran, stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori izvijestio je o metodi mjerenja starosti maslina koja je lani provedena na otoku Rabu, tzv. resistographom.
Franko Raguž predsjednik vodnjanske Udruge »Agroturist«, objasnio je prisutnima koje su vrijednosti djelovanja poljoprivredne udruge za maslinike, maslinare i proizvodnju maslinovog ulja. Iz iste udruge Bernardina Hlevnjak, imala je izlaganje o zaštiti maslinika.
Ivica Peranić iz Javne poljoprivredne savjetodavne službe Hrvatske poljoprivredne komore govorio je o tehnološkim smjernicama za integriranu proizvodnju maslina, a Irena Ilijaš, stručna suradnica Državnog zavoda za zaštitu prirode izvijestila je da je u tijeku izrada stručne podloge za zaštitu Lunjskih maslinika.

Organizatori Lunjske maslinade su Udruga lunjskih maslinara i Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Novalja i Turistička zajednica Grada Novalje.

Medijski pokrovitelji su Novi list, Radio Rijeka, Maslina i Slobodna Dalmacija.

Sponzori ovogodišnje Maslinade bili su Hotel Luna, Hotel Boškinac, Novalis d.o.o., Sunturist d.o.o., Paška sirana, Sirana Gligora, Sirana Mih, Drago Šurina te UO Laguna iz Metajne.

M.Š.