Održana Lunjska Maslinada

U organizaciji Udruge lunjskih maslinara te uz pokroviteljstvo Grada Novalje u Jakišnici je održana 7. Lunjska Maslinada.
Manifestacija koja promovira lunjsko maslinovo ulje i ove je godine okupila veliki broj ljubitelja ovog dragocjenog proizvoda po kojem je Lun poznat.
Kako je već po tradiciji i zamišljena, manifestacija je i ove godine imala stručna predavanja te izložbu i degustaciju nagrađenih maslinovih ulja.

Tako je mr. Željko Peran, poljoprivredni savjetnik iz Raba, govorio je o podizanju maslinika na površinama sa težim uvjetima uzgoja.
Profesori na Agronomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. Đani Benčić i prof. dr. Miroslav Tratnik govorili su o smjernicama za gospodarsko unapređenje lunjskih maslina, odnosno o zadružnom obliku organiziranja maslinara.

Nastavak ispod oglasa

Ovogodišnji gosti maslinade bili su maslinari iz Nerezina, sa Raba, Krka te Istre, točnije iz Vodnjana.
Vodnjance je predvodio Livio Belci, maslinar čija je maslinovo ulje iz sorte ”Vodnjanska buža muška” svjetski šampion u kategoriji ulja izrazito voćnih okusa.

Uz degustaciju maslinovog ulja te glazbene note grupe ”Kumpanji” maslinari su se u predivnom ambijentu hotela Luna družili do kasnog poslijepodneva.

M.Š.