Okrugli stol u povodu dvjestote obljetnice rođenja dr. Ante Starčevića: Udruga Ličana “Vila Velebita” nastavlja čuvati identitet Like

0

Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba obilježila je 200. obljetnicu rođenja dr. Ante Starčevića organizacijom okruglog stola. Okupljanje je održano u dvorani Matice hrvatskih iseljenika gdje su se ugledni stručnjaci okupili kako bi održali izlaganja o životu i radu poznatog hrvatskog političara i pisca.

Okrugli stol pozdravnim govorom otvorio je predsjednik udruge Vile Velebita Josip Milinković.

-Poštovane dame i gospodo, cijenjeni uzvanici, drage Ličanke, Ličani, prijateljice, čast mi je pozdraviti sve nazočne koji su svojim dolaskom uveličali dvjestotu obljetnicu rođenja Dr. Ante Starčevića. Posebno pozdravljam izaslanicu predsjednika Sabora Republike Hrvatske, zastupnicu Anitu Pocrnić Radošević, zastupnika Hrvatskog sabora prof. Milana Vrkljana i izaslanika predsjednika Vlade ministra Radovana Fuchsa. Udruga Ličana Vila Velebita u Zagrebu osnovana je 1991. godine kao krovna udruga svih zavičajnih društava s ciljem svekolike pomoći ratom porušenoj Lici. Danas je osnovni zadatak udruge čuvanje identiteta Like građenog na bogatoj, povijesnoj kulturnoj baštini. Rad udruge je prepoznat, te je udruga ove godine na Dan županije Ličko-senjske dobila županijsko priznanje. Zahvaljujem se Hrvatskom saboru na pokroviteljstvu ovog događaja, kazao je Milinković.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, skupu se obratila saborska zastupnica Anita Radošević Pocrnić.

-U ime predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića i u svoje osobno ime pozdravljam organizatora današnjeg okruglog stola, udrugu Ličana Vila Velebita, sve izlagače na skupu, goste i sve prisutne koji su nas danas podržali. Hrvatski sabor se aktivno uključio u obilježavanje dvjestote obljetnice rođenja oca domovine Ante Starčevića pa je i danas pokrovitelj ovog važnog događanja. Ono što me raduje je činjenica da su se obilježavanju obljetnice kroz izložbe i govore u Hrvatskom saboru i prisustvovanjem u brojnim događanjima diljem Hrvatske priključili zastupnici različitih političkih uvjerenja i upravo u tome je veličina našeg ličkog oca domovine da ga svi oni koji se bave javnim poslom mogu razumjeti i naći inspiraciju za svoje djelovanje. Drago mi je da je zavičajna udruga Ličana Vila Velebita izabrala upravo format okruglog stola kao jedan od načina za obilježavanje ove važne obljetnice. Nadam se da će razmjena mišljenja unaprijediti razumijevanje života i rada Dr. Ante Starčevića, kazala je Pocrnić-Radošević.

Među predavačima koji su pružili uvide u Starčevićev život, političku karijeru i literarno djelo bili su profesor Pavo Barišić s Fakulteta hrvatskih studija, dr. Stjepan Matković iz Hrvatskog instituta za povijest i prof. dr. Željko Holjevac iz Instituta Ivo Pilar. Svojim izlaganjima oplemenili su povijesnu raspravu, stavljajući Starčevićev doprinos hrvatskoj kulturi, politici i društvu u središnju pozornost.

Okrugli stol bio je prilika za komemoraciju, ali i za refleksiju o životu i radu ovog izuzetnog pojedinca. Kroz dijalog i diskusiju, sudionici su stvorili prostor u kojem su Starčevićeva djela, misli i ideje još jednom oživjeli.

Veliki je ovo događaj i za udrugu Vila Velebita koja je pružila platformu za raspravu o Starčeviću i njegovom utjecaju na Hrvatsku, posebno u kontekstu obilježavanja ovog značajnog jubileja. Nakon okruglog stola za sve sudionike organiziran je prigodni domjenak, a za glazbenu točku pobrinuo se Zvonimir Tonković iz Otočca.

H.J.