OŠ „Anž Frankopan“ pomaže siromašnu djecu Afrike

0

Po onoj staroj „u muci se poznaju junaci“ učenici OŠ „Anž Frankopan“ iz Kosinja redovno se uključuju u sve humanitarne akcije. Ova mala škola dolazala se  po tim pitanjima nebrojeno puta. Tijekom zadnje akcije uključili su se u UNICEF-ov program „Škole za Afriku“. S ciljem i željom da pomognu mališanima u Africi mali Kosinjani i njihovi učitelji  predvođeni pedagoginjom Silvijom Mandičić najprije su se educirali na posebno pripremljenoj prezentaciji gdje su prikazane potresne scene uvjeta života i školovanja djece u Africi, dijela svijeta gdje ne prestaju glad, ratovi i opće siromaštvo.

Već ovih dana na rasporedu su radionice na kojima će članovi Učeničke zadruge „Most“  iz OŠ ”Anž Frankopan” Kosinj sa svojim mentorima izrađivati mnoštvo ukrasnih i uporabnih predmeta s motivima vezanim uz Uksrs. Plodove svojega rada mali će humanitarci prodavati u školi i diljem Kosinjske doline, ne bi li prikupili što više novca namijenjenog za afričku djecu. Ovom humanitarnom akcijom ovaj mali školski kolektiv svima želi potvrditi svoje rado isticano geslo: “Mi smo mala škola s velikim srcem jer dobro je činiti dobro”.

Sve je započelo 2004. godine kada su se udružili UNICEF, Zaklada “Nelson Mandela” i Hamburško društvo za promoviranje demokracije i međunarodnog prava te su u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici predstavili Škole za Afriku.

Cilj radi kojeg su se udružile ove institucije bio je uključivanje djece u škole te pružanje djeci,njihovim obiteljima i zajednici priliku za bolju budućnost. U ovaj projekt odmah se uključila i Hrvatska i mnoge osnovne škole. Do danas je program Škole za Afriku omogućio kvalitetno obrazovanje za više od 30 milijuna djece u 13 afričkih zemalja. Mali kolektiv škole velikog srca u Kosinju vjerojatno će tijekom akcije prikupiti skromna novčana sredstva, više kao putokaz kojim žele senzibilizirati ostale i potaknuti ih da je dobro činiti dobro.

Z.V./M. S.