Otkriveno spomen obilježje ličkim jezikoslovcima Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu

0

Nakon svečanog predstavljanje knjige Lički jezikoslovni trolist i polaganja vijenaca poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata povodom Dana državnosti, u parku Pučkog otvorenog učilišta Gospić je otkriveno spomen obilježje  ličkim jezikoslovcima Šimi Starčeviću, Anti Starčeviću i Franu Kurelcu.

Župan Darko Milinović u svome je govoru učestalo prekidan aplauzom okupljenih.

-Ponosno je stajati pokraj ovoga spomenika danas. Ovaj trolist je na neki način zametak moderne i suverene Hrvatske domovine, koju smo stvorili odazivajući se na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kroz očuvanje hrvatskog jezika i težnje o uspostavi hrvatskog jezika na teritoriju na kojem je Hrvatske danas možemo reći da je to zametak moderne Hrvatske. Možemo spomenuti i drugi trolist. Neka prvi dio toga trolista budu jezikoslovci, drugi je ponosna Crkva u Hrvata, a treći dio trolista su hrvatski branitelji, kazao je Milinović popraćen pljeskom.

– Nisu svi imali 1991. godine hrabrosti staviti pušku na rame i oduprijeti se velikosrpskoj ideji. Hvala vama koji ste najzaslužniji i koji ste krenuli za idejom prvog predsjednika, ali i vama koji ste izgubili svoje najmilije, koji su dali život na oltar Hrvatske. Ovdje posebno pozdravljam braniteljske i stradalničke udruge iz Domovinskog rata, kazao je Milinović.

Karla Starčević, gradonačelnik Gospića pročitao je nekoliko rečenica svoga govora.

– Posebna mi je čast danas prisustovati na otvorenju spomenika jezikoslovcima iz Like. Gospić je do sada pokazivao visoku civilizaciju razinu i svijest za svoje velikane, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Ova trojica jezikoslovaca bili su u prvim redovima povijesne borbe u 19. stoljeću, kazao je između ostalog Starčević.

Spomen obilježje ličkim jezikoslovcima su otkrili autor Ante Pađen i član Uprave udruge Vila Velebita Željko Radošević. Za glazbeni ugođaj bio je zadužen Gradski zbor “Vila Velebita”.

L.O./N.M.