Otočac, Bijela nedjelja – mali Uskrs

0

Danas na Drugu vazmenu nedjelju ili bijelu nedjelju, euharistijsko misno slavlje u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić.Poslužitelj oltara bio je bogoslov Domagoj Perišić.

Današnja bijela nedjelja je nazvana po bijelim haljinama u koje su odrasli novokrštenici oblačili na Veliku subotu u noći (kod Vazmemog bdjenja), dan svoga krštenja, nosili ih tijekom tjedna, kao znak krsne milosti, a onda, u nedjelju poslije Uskrsa, odlagali. I danas, djeca na krštenju dobivaju simbolički bijelu haljinicu.

Tako je danas u zajednicu krštenih primljena i mala Dolores iz obitelji Rukavina iz Hrvatskog Polja. Bijela nedjelja ima u nas još i pučko ime:Mladi Uskrs ili Mali Uskrs. – Po istoj simbolici u bijelo se odjevaju krštenici kod primanja sakramenta prve pričesti, manje kod potvrde (krizme) i gotovo redovito kod vjenčanja.

Ova nedjelja naziva se Malim Uskrsom ili Bijelom nedjeljom! A zašto? Zato što je se na današnji dan Isus ukazao svojim učenicima u svoj svojoj slavi te ih pozvao da čvrsto povjeruju u njega i u njegovo Uskrsnuće. Ovu nedjelju neki isto tako nazivaju nedjeljom ‘nevjernog Tome’ koji je morao staviti svoju ruku u Isusov probodeni bok da bi povjerovao.
On povjerova i dade svoj život za Krista i njegovu Radosnu vijest i to, prema predaji, u dalekoj Indiji. Što je s nama? Mi prošle nedjelje proslavismo Kristovo uskrsnuće, mi prošle nedjelje proslavismo Isusovu pobjedu nad grijehom i smrću. Jesmo li povjerovali u ono što smo proslavili ili smo još uvijek hladni i bezvjerni. Evo nam prilike da na ovu bijelu nedjelju učvrstimo svoju vjeru, da se opredijelimo za Krista, te da uskliknemo sa sv. Tomom: Gospodin moj i Bog moj!

Prihvatimo nepogode, prihvatimo vjeru u Gospoda, možda nam Gospod kroz njih želi puno toga reći ili dati.

/ bib /