Palijativna skrb od ovog proljeća i u Domu zdravlja u Otočcu

0

Dom zdravlja Otočac ovoga je proljeća dobio ‘zeleno svjetlo’ za pružanje palijativne skrbi u svom stacionaru, a tim je povodom u subotu održan okrugli stol na kojem je istaknuto da je u Ličko- senjskoj županiji prilično teško organizirati palijativnu skrb, ali da pomaka ipak ima.

Prema novoj Mreži javnozdravstvene službe u Ličko- senjskoj županiji bit će moguće ugovoriti još jednog koordinatora i još jedan mobilni palijativni tim koji će se ugovarati pri Domu zdravlja u Otočcu, rečeno je.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, demografiju i mlade te stambeno zbrinjavanje Dubravka Rukavina istaknula je specifičnosti Ličko- senjske županije zbog kojih je ondje zahtjevno organizirati cjelovitu i dostupnu palijativnu skrb.

“Ličko- senjska županija najveća je po površini, a s najmanjim brojem stanovnika. Vrlo je slaba naseljenost i u urbanim naseljima je 10 stanovnika na jedan četvorni kilometar, a u ruralnim tek dva do četiri stanovnika na četvorni kilometar. Sve to uzrok je bitno viših troškova kućnih posjeta”, rekla je.

Tu su, kaže, često staračka i samačka domaćinstva kojima je otežano osigurati osnovne životne potrebe. “Stoga, kada se postavljaju uvjeti i normativi na nacionalnoj razini trebalo bi uvažavati ove specifičnosti”, poručila je.

Ravnatelj Doma zdravlja Otočac Ivan Furlan je otvaranje odjela za palijativnu skrb istaknuo kao važan korak u razvoju sustava palijativne skrbi na području Otočca, a okrugli stol kao priliku za učenje iz dobrih primjera i praksi koje se provode u Međimurskoj županiji i u Gospiću te za uspostavljanje suradnje.

“Palijativna skrb je sveobuhvatna skrb za cjelovitog čovjeka i njegovu obitelj te je za njezin razvoj na određenom području neophodan interdisciplinaran i multiprofesionalan pristup različitih dionika”, rekla je predsjednica udruge La Verna i moderatorica okruglog stola Blaženka Eror Matić. Stoga je važno, dodala je, da su se na okruglom stolu okupili svi raspoloživi dionici jer se samo suradnjom svih može uspostaviti dobra skrb.

Okrugli stol pod nazivom „Palijativna skrb u Otočcu“ organizirali su Dom zdravlja Otočac i udruga Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna u sklopu projekta koji je financiran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

L.O.