Petkom se najviše gine!

0

Na području Policijske uprave ličko-senjske u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine u odnosu na isto razdoblje 2014. godine utvrđeno je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, ali i povećanje broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim i ozlijeđenim osobama. Tako se ukupno dogodilo osam (8) prometnih nesreća s poginulim osobama, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine (7) povećanje za 1 prometnu nesreću ili 14,29 %. U tim nesrećama smrtno je stradalo 8 osoba (4 vozača motocikla, 2 vozača osobnog automobila, 1 vozač mopeda i 1 vozač teretnog automobila), što je isto kao i prošle godine, dok je znatno povećan broj teško i lako ozlijeđenih osoba. Evidentno je kako se kao najkritičnija skupina sudionika u prometu ističu mopedisti i motociklisti kojih je 5 smrtno stradalo ili 62,50 % od ukupnog broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama. Kao greške vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama s poginulim osobama, ističe se nepropisna i neprilagođena brzina, dok je najkritičniji dan događanja petak.

Kako bi se ukupno stanje sigurnosti prometa na cestama Ličko-senjske županije dovelo na zadovoljavajuću razinu Policija savjetuje:

-ukoliko ste pod utjecajem alkohola ne upravljajte vozilom,

-koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

-pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

-strogo se pridržavajte prometnih propisa, prometnih znakova i naredbi policijskih službenika,

-prilagodite brzinu stanju i uvjetima na cesti,

– prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred,

-bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

-u slučaju umora, slabosti ili nervoze, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite,

-vozači i putnici motocikla i mopeda koriste zaštitnu opremu, a posebno zaštitnu kacigu,

-biciklisti, kod kretanja cestom u noćnim uvjetima koriste reflektirajuću opremu,

-pješaci za prijelaz kolnika koriste isključivo pješačke prijelaze i vode računa o svojoj vidljivosti u noćnim uvjetima.

PU/L.O.