Počast žrtvama u Bleiburgu

0

Danas iz Otočca i Brinja na komemoraciju povodom 65. obljetnice pogibije domobrana i ustaških postrojbi iz NDH-a te civila zaputilo se jedan autobus.

Oglas

Prilikom odlaska  na komemoraciju u Bleiburg došlo je do manjih  zastoja u prometu i to prilikom ulaska u Republiku Sloveniju.

Na Bleiburg je danas u ime Sabora bio njegov potpredsjednik Ivan Jarnjak.

Svetu Svečanu misu predvodio je sisački biskup Vlado Košić u koncelebraciji s ravnateljem Hrvatske inozemne pastve don Antom Kutlešom i dvadesetak svećenika. U svojoj homoliji biskup je kazao:  „Mi danas stojimo ovdje na Bleiburškom polju koje je postalo simbolom najveće tragedije hrvatskoga naroda, budući da su na današnji dan prije točno 65 godina ovdje započele masovne likvidacije hrvatskih zarobljenika i civila, koje su nastavljene s ovog mjesta nakon što su razoružane vojnike i zajedno s njima ovamo prispjele civile primili i sramotno predali pripadnici zapadnih uglavnom britanskih vojnih sila u ruke krvnika koji su ih nemilice mučili i ubijali na tzv. križnim putovima diljem Slovenije i Hrvatske, ali i još dalje po teritoriju čitave tadanje države. Neke procjene idu i do nekoliko stotina tisuća, a sa sigurnošću se može reći da je broj stradalih bio veći od stotinu tisuća. To je tako velika tragedija da moramo reći kako se radi o najvećem stradanju Hrvata u našoj ukupnoj 14-stoljetnoj povijesti”.

„S ovog mjesta želim reći da Crkva i ja osobno kao katolički biskup ne mogu prihvatiti nikoju takvu optužbu nevinih ljudi, te da Crkva žrtve Bleiburga i križnih putova ne smatra krivima, da se moli za njih i da želi da njihovi najbliži dobiju konačno zadovoljštinu barem u tome da znaju gdje su im njihovi najmiliji ubijeni, da barem znaju za njihove grobove i mogu se doći pomoliti za njih i zapaliti im svijeću. Crkva je uvijek bila i bit će na strani onih kojima su oduzeta ili ugrožena osnovna ljudska prava i obrana dostojanstva, a i mrtvi imaju svoje dostojanstvo i pravo na grob i istinu o svojem stradanju. I dok se za zločine nad drugim žrtvama dižu optužnice i progoni počinitelje, samo za počinitelje najvećeg i najbrojnijeg zločina nad hrvatskim ljudima nije do danas podignuta niti jedna optužnica niti je još itko odgovarao”, istaknuo je biskup, poručivši da su mnogi bezdušnici stali na put zemaljskoj pravdi, ali neće moći stati na put Božjem sudu. Primijetio je i da je zanimljivo to da naša država tako lako usvaja sve što EU traži od nje, samo tri europske rezolucije o zločinima komunizma ne nalaze gotovo nikakva odjeka u našem hrvatskom društvu, osim u šturoj Deklaraciji koja nikoga ni na što ne obvezuje niti pravno sankcionira komunističke zločine. Riječi pozdrava prije mise te zahvalu na kraju izrekao je don Ante Kutleša. Misno slavlje animirao je Katedralni zbor Sisačke biskupije, pod ravnanjem prof. crkvene glazbe Jelene Blašković, dok ih je za orguljama pratio Rober Jakica.

Potpredsjednik Sabora u svom govoru je kazao: “Ne mogu prihvatiti da je osveta na Bleiburgu bila nužna, kako to neki danas tvrde, jer žrtva je uvijek žrtva ma tko ona bila i zločin je uvijek zločin ma tko ga počinio. Nema ni opravdanja za mogući odgovor što se danas sugerira od nekih najviših pozicioniranih političara da se među pogubljenima našlo i mnogo ratnih zločinaca koji bi pred svakim sudom bili osuđeni na smrt”.

U svom govoru je napomenuo da se na Bleiburgu odaje počast i žrtvama Domovinskog rata.

Unatoč upozorenjima i kontroli austrijske policije i zaštitara, neki su i ove godine na komemoraciji bili sa ustaškim kapama na glavama. Pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu je i ove godine Sabor.

I.B.