Policija kao jamstvo stabilnosti RH

Svečana akademija održana prigodom Dana policije bila je  povod  za okupljanje predstavnika lokalne samouprave, brojnih udruga, građana i svakako policije. U dvorani kina „Korzo“ nazočne je u  ulozi domaćina pozdravio načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar. U svojem izlaganju Podnar se  osvrnuo na rad policije i njezinu ulogu u današnjem okruženju.

-Svi smo mi graditelji moderne, europske policije u koju su s posebnim pijetetom zauvijek upisana  imena naših 36 poginulih kolega koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu. Mi smo tada kao hrvatski policajci prepoznali zov Domovine i kao pripadnici različitih policijskih postrojbi stali u obranu, pri čemu su neki dali ono najvrjednije, a to je ljudski  život. Unatrag zadnjih godinu dana borili smo se protiv najtežih oblika kriminala, posebice korupcije. Također smo na granicama branili Šengenski prostor, radili na prevenciji kako bi se smanjio broj poginulih na našim cestama, kao i u brojnim drugim aktivnostima. Policijska uprava ličko-senjska već godinama ulaže ogromne napore  pri izvršavanju svojih zadaća, čineći pri tome društvo pravednijim i sigurnijim, istaknuo je načelnik Podnar opetovano ističući potrebu nastavka djelovanja policije protiv korupcije i svih oblika kriminala. U ulozi gosta-domaćina govorio je župan Milan Kolić. I sam policajac tijekom prvih ratnih dana, župan Kolić je posebno zahvalio prvom načelniku PU ličko-senjske Ivanu Dasoviću što je svojim radom i hrabrošću bio primjer mladim policajcima. Također je posebno pozdravio počasnog građanina Grada Gospića generala Mladena Markača. Osim toga župan Kolić je istaknuo važnost policije u svakodnevnom životu, kao i o budućim Šengenskim granicama.

Nastavak ispod oglasa

-Pred policijom je veliki posao i uvjeren sam da će kao i do sada  znati odgovoriti na sve izazove. To ste činili u svih ovih 25 godina postojanja. Hrvatska se policija dokazala u Domovinskom ratu, ali danas mora stvarati nove standarde. Mora znati odgovoriti na sve relevantne promjene koje nam se nameću kao društvu. Ličko-senjska županija se svrstava među dijelove Hrvatske s najvećom brojem dolazaka i noćenja turista. Kada stignete u neku državu prve vaš kontakt je s policijom. Policija je ogledano svake moderne države. Tako je i u Hrvatskoj.  Uskoro će na našim granicama zaživjeti Šengenski sustav granica, još jedan izazov za koji sam uvjeren da će hrvatska policija uspješno provesti, kazao je župan Kolić. Današnjoj su svečanoj akademiji nazočili gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, načelnici i gradonačelnici, predstavnici sudstva, Crkve, Hrvatske vojske i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Najuspješnijim policajcima PU ličko-senjska zahvalila se prigodnim nagradama i plaketama.

L.O.