Predizborna koalicija “Savez za promjene “

1

Predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić, HSU-a Silvano Hrelja i IDS-a Ivan Jakovčić potpisali su u Kastvu 23. studenog izjavu o stvaranju izborne koalicije pod nazivom “Savez za promjene” i zajedničkom izlasku na sljedeće parlamentarne izbore radi izborne pobjede i sastavljanja koalicijske vlade.

U izjavi „Savez za promjene“ stoji kako je „Hrvatska u gospodarskoj, političkoj i društvenoj krizi. Model upravljanja državom na temelju populističke i koruptivne distribucije posuđenoga, a ne zarađenoga novca stvorio je krizu. Ali tako dalje ne može.“

Oglas

Umjesto oporbene kritike SDP, HNS, HSU i IDS nude oporbena rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu.

Zoran Milanović je istaknuo da savez čeka težak i odgovoran posao jer je Hrvatska zemlja kojoj treba novi društveni dogovor i borba protiv svih oblika nepravilnosti i korupcije od samoga početka do kraja. Nema kompromisa ni taktiziranja, zakon se provodi ili ne, rekao je Milanović.

Radimir Čačić je naveo tri stupa suglasnosti stranaka “Saveza za promjene”, a to su snažni gospodarski rast s naglaskom na zapošljavanje, i to primarno u proizvodnji, zatim pošteno i odgovorno te utemeljeno na znanju raspolaganje novcem građana, to jest proračunom, te korjenita promjena hijerarhije vrijednosti u zemlji u kojoj ključno mora biti funkcioniranje prava i pravne države, vrijednosti rada i obrazovanja.

Silvano Hrelja je istaknuo značenje suglasnosti o potrebi raščišćavanja tri važna sustava – mirovinskoga, zdravstvenoga i sustava socijalne skrbi.

Ivan Jakovčić je kao jednu od najvažnijih stavki zajedničkog dogovora istaknuo usmjerenje prema decentralizaciji i supsidijarnosti.

( bib/hsu )