Predstavljanje knjige ” I glasom se branio Otočac”

0

U Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, Kralja Zvonimira 37, dana 22.prosinca ( četvrtak ) u 19,00 sati, biti će predstavljanje knjige prof.Ruže Orešković ” I glasom se branio Otočac”
( Ratna izvješća iz 1991. i 1992. godine ).

Knjigu će predstaviti:

Vladimir Kumbrija – urednik Informativnog programa Hrvatskog radija
Mario Bošnjak – dugogodišnji glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva
Milan Kranjčević – urednik i izdavač knjige, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajne Gacke

Ruža Orešković, profesorica hrvatskog – smjer organizacija kulturnih djelatnosti rođena je u Otočcu 1961 godine gdje je završila osnovnu i srednju školu.Pedagoški fakultete završila je u Rijeci 1987. godine i od tada radi na Hrvatskom radio Otočac pa sve do 2004. godine na poslovima novinara, zatim glavnog urednika i direktora. Zbog uplitanja politike napušta radio, na koji se ponovno vraća 2008.godine gdje je i danas glavni urednik i direktor Hrvatskog radia Otočac. Bila je dugogodišnji dopisnik Novog lista.Za svoj rad u Domovinskom ratu dobitnica je Spomenice Domovinskog rata te medalje Bljesak i Oluja.

Mario Bošnjak piše – i zbilja dva desetljeća nakon rata Ružini leptiri odjednom su dostupni u knjizi. Svaki od njih i onaj najmanji, nekoliko stisnutih krila da bi stao u najkraćem formatu vijesti na kraju dana, danas se na stranicama knjige doima moćnim svjedokom i danima ponosa i slave…

Milan Kranjčević u svom predgovoru kaže: Valja napomenuti da su regiju Gacku i Otočac u najkritičnije vrijeme obranili domaći ljudi, kasnije su na ovo ratište dolazile snage Hrvatske vojske i iz Istre, Hrvatskog primorja i drugih strana dajući predah od nadljudskih napora. Isto tako valja napomenuti da nije bilo Ruže Orešković kao suradnika na Hrvatskom radiju, Da nije bilo Josipa Cvitkovića u Večernjem listu, i da nije bilo Milana Jurkovića kao suradnika na Hrvatskoj televiziji, sve domaći ljudi, istina o Domovinskom ratu u regiji Gackoj i Otočcu bi ostala potpuno njema. Nažalost, njihova uloga nije nikada dovoljno valorizirana jer dok su u neke druge krajeve dolazile cijele ekipe kako bi plasirale istinu o ratu i u ratu, Otočac je bio sustavno zaobilažen. Zahvaljujući Ruži Orešković tada, i zahvaljujući Ruži Orešković sada istina o Domovinskom ratu u regiji Gackoj i Otočcu je procvjetala i još uvjek cvjeta kao sišući cvjetak na hrvatskoj livadi istine o Domovinskom ratu koji nemilosrdno gaze, i čepaju, i kose iz dana u dan.

Zanimljiv je osvrt mr.sc.Jose Brajkovića kojeg svakako treba pročitati “Ovako je bilo prije izbijanja rata” . Joso Brajković je bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Otočac od 1990. – 1993. član a zatim predsjednik Kriznog štaba Općine Otočac. Od 1993.- 1995. godine zamjenik gradonačelnika Grada Otočca.

Cijena knjige je 50,00 kuna, ista ima 262 stranice, puno ratnih fotografija gdje će se mnogi Otočani prepoznati.

( bib )