Presica povodom dijelova zdravstvenog odgoja

     GOSPIĆ – „Tražimo od ove Vlade  i resornog ministra da ne krše hrvatski Ustav, kada je riječ o pravima roditelja“, kazala je između ostaloga na konferenciji za novinare Marta Grgurić, predsjednice Zajednice žena „Katarina Zrinska“ Ličko-senjske županije. Grgurić smatra da osim škole roditelji moraju dati svoje mišljenje o osjetljivim pitanjima poput odgoja djece, što je međutim izostalo kada se kreirao program novog školskog predmeta Zdravstvenog odgoja. Govoreći od dijelovima novog školskog predmeta  svoje negodovanje oko dijela programa koji se odnosi na spolnost  iznijeli i predsjednik ŽO Mladeži HDZ.a Ivan Biljan  te Ana-Mari Bašić, predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinska“ Grada Gospića.

   Ana-Mari Bašić je podsjetila javnost kako oko uvođenja novog predmeta u osnovne škole nije poštivana procedura, nije izvršena javna rasprava, nema odgovarajućih udžbenika, učitelji nisu educirani, niti je itko išta pitao roditelje.

Nastavak ispod oglasa

-Izostale su mnoge karike toga lanca, pa se već sada osjećaju mnogi propusti. Roditelji i javnost posebno su osjetljivi na teme poput spolne i rodnu orijentaciju. Zato uvođenje Zdravstvenog odgoja smatramo ishitrenom odlukom, kao i mnoge druge odluke čiju manjkavost osjećamo.

  Marta Grgurić oštro se okomila na sporni predmet, točnije na neke njegove dijelove.

 – Mi  pozdravljamo novi školski predmet, rekla je M. Grgurić. Protivimo se načinu njegova donošenja kao i dijelu koji se odnosi na spono.rodnu ravnopravnost. To ne može biti tema učenja i rasprava u nižim  razredima osnovnih škola. Tako npr. u 3. razredu djeca uče  da bez obzira što imaju muška i ženska spolna tjelesna obilježja svoju seksualnu orijentaciju biraju sami, što  širom otvara vrata promoviranju homoseksualnosti. Servirati djeci toga uzrasta ovakve teme u najmanju je ruku neprimjereno. Usađuju im se informacije  koje skrše ustavna prava roditelja, a to je pravo na odgoj vlastitog djeteta,   kazala je Marta Grgurić.  Potporu ovim kritikama, kao i stavljanje na stranu Crkve koja je već osudila dijelove Zdravstvenog odgoja ponovio je predsjednik ŽO Mladeži HDZ-a Ivan Biljan.

– Slušajući sve ovo zapitajmo se o čijoj je djeci riječ. Jesu li to djeca roditelja diljem Hrvatske, ili ove Vlade i  ministra Jovanovića?!? Kako su kritike pristizale ministar je govorio kako je riječ o eksperimentu. Roditelji osmoškolaca svakako ne žele da njihova djeca budu predmet nečijih eksperimenata. Nitko nije protiv brige o djeci i Zdravstvenog odgoja. Protiv smo ovakvog uvođenja novog predmeta u škole i protiv njegovih dijelova vezanih uz spolnost djece, istaknuo je Ivan Biljan.

L. O.