Priopćenje za javnost Udruge RV 9.gbr. i HVIDRA-e Gospić

2

Dana 1.ožujka akcijom pripadnika MUP-a RH na području Gospića, Zagreba, Selca i Bjelovara uhićena su petorica pripadnika i ratnih vojni invalida Domovinskog rata naše brigade zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika tijekom akcije «Medački džep» 1993.godine.

Ovim događajem nastavlja se križni put branitelja grada Gospića koji se od 2000.godine uhićuju i privode, što s prekidima traje već 11 godina.

Ovi postupci stvaraju psihoze i traume kod hrvatskih branitelja, narušava njihov ugled i ugled njihovih obitelji.

Oštro se protivimo načinu privođenja i uhićenja naših suboraca, invalida Domovinskog rata koji se spektakularno uhićuju na način da mnogobrojne policijske snage opkoljavaju zgrade, pretresaju i privode branitelje pred njihovom malodobnom djecom i susjedima što dodatno produbljuje traume.
Kako su se tijekom proteklih 11 godina naši pripadnici odazivali na sve pozive policije i Suda tako bi se odazvali i u ovom slučaju bez potrebe za drastičnim mjerama.

Isto tako apeliramo na predstavnike medija da daju adekvatnu potporu našoj inicijativi kao što su je dali prilikom uhićenja Josipa Boljkovca.
Smatramo da se legalna i uspješno provedena operacija Medački džep ovim postupcima obezvrjeđuju i kriminalizira, što nas sudionike te operacije vrijeđa, budući svi znamo što je ona predstavljala za građane grada Gospića koji su do završetka te operacije bili izloženi svakodnevnim topničkim i drugim napadima.

Provedbom ove akcije otklonjena je većina ugroza koje su sprečavale normalan život stanovništvu grada Gospića.
Na kraju dajemo bezrezervnu potporu našim uhićenim suborcima – invalidima Domovinskog rata kao i svim braniteljima koji se nalaze ili će se naći u sličnim situacijama. Posebnu potporu dajemo njihovim obiteljima kojima je najpotrebnija.

Ovim priopćenjem nemamo namjeru utjecati na rad državnih tijela RH, ali apeliramo na obzirnije postupanje prema ljudima koji su bezrezervno izložili svoje živote za dobrobit naše Domovine.

U Gospiću, 02.ožujka 2012.god.

Udruga RV 9. gbr «Vukovi», Udruga HVIDR-a Gospić

Mlan Franić, Ivica Alić