Promocija u Gospiću: Karlović knjigom želi širiti istinu o Domovinskom ratu

0
Vilim Karlović
Vilim Karlović

Vilim Karlović s navršenih 20 godina iz Zagreba odlazi u Vukovar braniti svoju domovinu. Njegov dvije godine stariji brat odlazi na petrinjsko ratište i od tada mu se gubi svaki trag. Vilim Karlović svoj život posljednjih 20 godina pretočio je u iskrenu ispovijest u knjizi “Preživio sam Vukovar i Ovčaru” koju je večeras predstavio u Gospiću. Njegovo sat vremena dugo predstavljanje pratio je i prvi crkveni čovjek Like mons. Mile Bogović te župnik Don Anđelko Kaćunko.

Njihovo prisustvo posebno je pozdravio Karlović koji je veliki vjernik. Priznao je da se do svoje 15 godine planirao zarediti no ubrzo se zaljubljuje u svoju današnju suprugu s kojom ima šestero djece. Trudnu suprugu i jednoga sina ostavlja u Zagrebu kada kreće u obranu Vukovara i proživljava torture koje su običnim ljudima nezamislive.

Kako je i sam u nekoliko navrata tijekom večeri spomenuo, imao je mnogo sreće. Od sigurne smrti spasili su ga Srbi, dvojac koji je danima prije ubilo mnoge njegove suborce. Kasnije je u njihovu obranu svjedočio na sudu, a kao svjedok pet puta pojavio se i u haaškoj sudnici.

– Moja glavna poruka je da ja nikada ne treba gubiti vjeru i nadu i upravo ta čudesna spašavanja ’91. su pokazala da uvijek postoji nekakva šansa u životu i ja sam to prožeo kroz duhovnost, vjeru u dragoga Boga. Također i moj zadnji slučaj koji se dogodio je isto pokazao da ne treba gubiti vjeru i nadu, kazao je Karlović kojega je upravo pritvor u Remetincu zbog ubojstva vjenčanog kuma kamatara 2008. naveo na razmišljana o ratu, ali i ponovnom pronalasku vjere.

– Iz iskustva i razgovora s mladim ljudima vidljivo je da dosta toga ne zanju o Domovinskom ratu. On je bio častan, bio je za slobodu. Mi koji smo bili akteri na prvoj crti trebamo prenositi istinu koje se ne trebamo sramiti i pokušati utjecati na sve naše branitelje koji su direktno bili u obrani domovine da na jedan normalan i korektan način pričaju o Domovinskom ratu, poručuje Karlović.

Knjigu promovira samo iz jednog razloga – širenja istine o Domovinskom ratu.

Iva Vidović/VLM