Proslavljena 15.obljetnica HSU-a

0

Zahvaljujući Hrvatskoj stranci umirovljenika, koja je u petak, 29. travnja u Zagrebu pred skoro 500 članova i delegata proslavila svoju 15. obljetnicu, osigurano je 17 milijarda kuna novih prava, poput obeštećenja i dodatka na mirovinu, te veliki broj manjih prava koja se ostvaruju na lokalnim razinama i utječu na poboljšanje umirovljeničkoga standarda, rekao je predsjednik Stranke Silvano Hrelja.

Na skupu, na kojem su bili i predsjednici SDP-a Zoran Milanović i HNS-a Radimir Čačić, Hrelja je poručio da je HSU nakon osam godina parlamentarnog iskustva pred još jedinim izazovom da kao član koalicije Saveza za promjene nakon parlamentarnih izbora utječe na novi smjer hrvatskoga društva.

Oglas

Unatoč, kako je rekao, napadima sa svih strana i ispod pojasa, HSU prema anketama ima petpostotnu potporu birača te s 27.000 članova želi pridonijeti da umirovljenici i radnici konačno mogu živjeti od svojega rada. “HSU nikad neće odustati od boljeg života koji proistječe iz rada, a tu smo svoju principijelnost iskazali i izlaskom iz vladajuće koalicije kad je uvela nove namete građanima”, kazao je Hrelja.

Dodao je da bolji život umirovljenicima neće osigurati ni ustavni zakon ni deklaracije, a ni pokušaj vlasti da na temelju povlastica pri odlasku u mirovinu kupi umirovljeničke glasove i osigura ostanak na vlasti te je pozvao predsjednicu vlade da što prije raspiše izbore i okonča agoniju.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović istaknuo je da je jedno od glavnih političkih pitanja danas pronaći novi mirovinski model koji će i današnjim 40-godišnjacima za 20-25 godina osigurati mirovine jer su one u ovom trenutku mnogo neizvjesnije zbog modela mirovinskog sustava.

Poručio je kako će svaka ukradena kuna u Hrvatskoj biti vraćena do zadnje lipe sa zakonskom zateznom kamatom te je istaknuo obvezu SDP-a prema 300.000 umirovljenika koji su za tu stranku glasali prošlim izborima. “Oni također od nas imaju velika očekivanja, a riječ je o umirovljenicima iz srednjih i većih gradova koji uživaju mirovinu stečenu iz radnog odnosa, dakle – klasičnim hrvatskim umirovljenicima”, dodao je.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić kazao je kako Hrvatska već 20 godina zaostaje za drugim europskim zemljama, a godinu dana nakon donošenja programa gospodarskog opravka HDZ-ova vlada i dalje vodi prema slomu, nezaposlenosti i gospodarskom kolapsu. Zato se, istaknuo je Čačić, ničim ne može opravdati vlast koja zna da radi štetu te svojom nesposobnošću i neznanjem potkopava hrvatsku budućnost da bi si osigurala opstanak na vlasti.

Tome, kazao je, služi i teza koju plasiraju da su svi političari isti, što je, uvjeren je, objeda koju će birači znati prepoznati.

Hrvatsku stranku umirovljenika osnovale su Matica umirovljenika Hrvatske i Sindikat umirovljenika 29. travnja1996. godine, a parlamentarna stranka postala je na izborima 2003. Tad je osvojila tri zastupnička mjesta, a na posljednjim izborima 2007. dobila je jedno zastupničko mjesto.

Zahvaljujući koaliranju s HDZ-om, HSU se izborio za povrat duga umirovljenicima te dodatak na mirovinu koji primaju umirovljenici koji su otišli u mirovinu nakon 1. siječnja 1999. Zbog uvođenja kriznog poreza, HSU je napustio vladajuću koaliciju te se nakon osnutka kastavske skupine stranaka pridružio toj oporbenoj koaliciji u srpnju 2010. godine.

Skupština je protekla u izrazito svečanom raspoloženju, uz bogat zabavni program, i s vjerom da će raspoloženje ostati jednako slavljeničko i nakon parlamentarnih izbora.

Hina