Pušten u rad treći dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije

4

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je pustila u rad treći dio plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno magistralni plinovod od Gospića do Benkovca.

Magistralni plinovod od Gospića do Benkovca duljine je 91,3 kilometara, a radovi su vrijedni 31,8 milijuna eura.

“Ovo je vrlo važan projekt kako bismo do 1. srpnja 2013. godine, do trenutka kada Hrvatska uđe u EU, osnažili hrvatsko gospodarstvo odnosno osigurali njegovu energetsku stabilnost. Iznimno je važno da Hrvatska kao članica EU bude energetski i gospodarski što jača. Ovaj projekt put je prema tom cilju”, istaknula je premijerska Kosor na svečanosti puštanja u rad trećeg dijela plinovodnog sustava Like i Dalmacije održanoj na Plinacrovoj mjerno-redukcijskoj stanici u Babindubu kod Zadra.

Naglasila je kako je projekt iznimno važan za stanovništvo Like i Dalmacije, a posebno za osnaživanje hrvatskog turizma.

Izgradnja magistralnog plinovoda od Gospića do Benkovca bila je tehnički najzahtjevnija dionica budućeg magistralnog plinovoda Bosiljevo-Split, a iz Plinacroa ističu kako je plinovod izgrađen u zadanim rokovima i time je prirodni plin stigao u Dalmaciju.

Treći dio plinovodnog sustava, uz magistralni plinovod od Gospića do Benkovca, obuhvaća i izgradnju regionalnog plinovoda Benkovac-Zadar, odvojnih plinovoda za Benkovac i Obrovac te pet pripadajućih mjerno-redukcijskih stanica

Direktorica koncesionara za zadarsko područje tvrtke “EVN Croatia” Evelyn Panis rekla je da je to jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku.

Slijedi razdoblje probnog rada i ispitivanja, tehnički pregled, zatim ishođenje uporabne dozvole te dozvole za distribuciju, a prvi priključci plina u Zadru i Zadarskoj županiji mogu se očekivati u rujnu, najavila je Panis.

Plinacro je prije desetak dana izvijestio da je potpisan ugovor za izvođenje radova na četvrtom dijelu plinovodnog sustava Like i Dalmacije, odnosno magistralnom plinovodu od Benkovca do Splita, dužine 96 kilometara.

( B/Hina )