Putevima 138. Brigade HV

Nastavak ispod oglasa

Brinje – Klub 138. Brigade HV „Goranski risovi“ i Oldtimer club „Delnice 1995“ povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti organizirali su 7. Oldtimer auto moto rally pod nazivom „ Putevima 138. Brigade HV“.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomen obilježje 138. Brigade HV u Delnicama, startao je 7. Oldtimer rally. Nakon Ogulina učesnici relija u Križpolju i Glibodolu položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima poginulih pripadnika 138. Brigade HV nakon čega su u Općini Brinje  položili vijenac kod središnjeg križa u općinskom groblju. Bila je to prigoda da se oda i dužan pijetet u središtu Brinja kod spomen ploče braniteljima iz Gorskog kotara.

Načelnik Općine Brinje Zlatko Fumić u razgovoru sa predstavnicima 138. Brigade HV istaknuo je daje njihova uloga u Domovinskom ratu, odnosno u obrani Domovine na području Općine Brinje bila od iznimnog značaja. Bile su teške godine za naš kraj, okupator je nastojao presjeći prometnu žilu kucavicu prema moru, no vašim  dolaskom, dolaskom 138.brigade HV bili smo sigurniji i organiziraniji u obrani ovih prostora.

„ onda smo vas dočekali kao prijatelje a to činimo i danas, jer prijatelja možete imati puno, ali pravi se prijateljipoznaju u muci, kako što su bile ratne godine. Godinama održavamo prijateljske odnose, nadam se da će se to i ubuduće nastaviti jer što se s mukom stvara nemože se tako lako rastaviti.Ponosan sam na sve nas, koji smo uspjeli obraniti naše krajeve i ovom prilikom dokazati zajedništvo, kako u ratu tako i u miru“ –kazao je načelnik Zlatko Fumić.

O ratnim danima, zajedništvu brinjskih i goranskih branitelja govorio je Vlado Dasović jedan od organizatora obrane Općine Brinje te Goran Niković tadašnji zamjenik 138. Brigade HV „Goranski risovi“.

„ tijekom pet godina rata poginulo je 15 naših branitelja, kojih se s ponosom sjećamo. Kroz brigadu je prošlo oko 5 tisuća branitelja, koji su dolazilii iz domobranskih bojni Gorskog kotara, Krka, Opatije, Crikvenice, i tijekom svih petgodina nismo napuštaliličko ratište. Vežu nas brojne uspomene na koje smoponosni, a održavanje tradicije susreta svakegodine uoči Dana državnosti, Dana pobjede i VRA Oluja samo je diopotvrde našeg zajedništva i sjećanja na naše branjitelje koji su živote položili na oltar domovine“ – kazao je Goran Niković.

Dražen Prša