„Rašomonijada“ na ličkom političkom nebu

U političkom životu Ličko-senjske županije nikada nije bila konfuznija situacija nego li danas. Započelo je izbacivanjem Darka Milinovića iz HDZ-a. Podsjećamo da je okidač u tome dijelu priče bilo odugovlačenje vrha stranke  sa određvanjem nadnevka održavanja lokalnih izbora za GO HDZ-a grada Gospića. Milinović je u međuvremenu izbačen iz HDZ-a, ali ti izbori se još nisu održali.

Koncem 2018. pao je Proračun Ličko-senjske županije kojega su po prvi puta u političkim sferama u Hrvatskoj srušili neodlučni glasovi HDZ-a. Vinovnici ove situacije likovali su kako je došao kraj političkom angažmanu Darka Milinovića. Čini se da su previdjeli „samo“ jedan detalj: Milinović je za župana izabran preferencijalnim glasovima. Rezultat cijele priče su novi izbori za Županijsku skupštinu. S obzirom na neke nove igrače na političkom terenu, iz igre bi mogli ispasti i oni koji su svrsishodno i vrlo ciljano bili neodlučni.

Nastavak ispod oglasa

U  političku utakmicu uključuju se novi igrači i igračice. Unutar HDZ-a došlo je jednim dijelom do raskola. Snage preslaguje županijski HSLS na čelu s Antom Franićem. Unutarstranački izbori u GO SDP-a grada Gospića također su na čekanju. Održat će se nakon izbora za Županijsku skupštinu, a županijski predsjednik Tomislav Zrinski također očekuje najmanje dva mandata. Svakako ne treba zaboraviti niti podosta snažan HSP čiji je predsjednik Karlo Starčević, gradonačelnik Grada Gospića. Od nedavno je u Gospiću osnovana podružnica stranke Milana Bandića „B.M. 365“ koju vodi mlada i ambiciozna Danijela Bogić. Nova zvijezda na  političkom nebu „lijepe naše“ je Dalija Orešković koja svakako nije ovoga vikenda došla u Liku da bi utažila nostalgiju za rodnim krajem. Susret s građanima novi je start za njezin „Start“ na ličkom političkom terenu.

Nove i neke stare političke snage bi zapravo trebale imati lak izborni  posao kada bi DORH, USKOK i sudovi malo studioznije radili svoj posao jer su protiv jednog dijela zvučnih imena lokalne politike u različitim fazama realizacije istrage i sudski postupci. Ali s obzirom da se u Hrvatskoj za krađu mobitela ide izravno u zatvor, a za milijunske pljačke države i malverzacije izravno na odgovorne funkcije, čini se kako niti nove zvijezde na ličkom političkom nebu neće svojim sjajem zatamniti politički establišment koji je jednim dijelom protkan pljačkama, nepotizmom i nepravomoćnim sudskim presudama.

M.S.