Senzacionalno arheološko otkriće

Višegodišnja arheološka istraživanja na području Caske doveli su arheologe do senzacionalnog otkrića. Na području crkvice Sv. Jurja iznad Caske pronađena je prva brončana ogrlica iz ranohrvatskog razdoblja.

Crkvica Sv. Jurja koja se nalazi iznad Caske i na čijem se lokalitetu vrše arheološka istraživanja od 2007. god. romaničkih je značajki (14. st.) i uklopljena je u utvrdu Gradina. U izvorima se spominje prvi puta 1451 god. U namjeni je bila do 19. st. Zadnja procesija iz Novalje na Sv. Juraj otišla je 1804. god. a još 1822. god. u njoj se je služila misa.

Nastavak ispod oglasa

Arheološkim istraživanjima na području navedene crkve otkriven je niz zidova koji prethode izgradnji postojeće crkve. Prema procjenama ti zidovi datiraju od kasnog rimskog razdoblja do kasnog srednjeg vijeka.

Na ovom području istraženo je osam grobova koji se javljaju u dva sloja, od kojih je donji sloj iznimno značajan. Naime, u sedmom grobu otkriveni su nakitni predmeti ranog srednjeg vijeka, odnosno ranohrvatskog razdoblja. U grobu je bila pokopana mlađa ženska osoba (starosti najviše do 10 god.) koja je nazvana Mala od Caske. Uz glavu su pronađene brončane naušnice s jednom jagodom, kakve su bile omiljeni nakit Hrvatica na prostoru srednjovjekovne države od druge polovice 9. st. do 11 st. Uz to pronađeni su srebrni prsten s krunom te brončana ogrlica kakva do sada nije pronađena niti u jednom starohrvatskom grobu. Pronađena je na vratu mlade pokojnice. Vjerojatno je mlada pokojnica imala neki poseban status – rekao je voditelj istraživanja, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja u Zadru, prof. Radomir Jurić.

Kostur ove mlade djevojke (dužine 114 cm) kao i drugi pronađeni na ovome lokalitetu analizirati će se u Odsjeku za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. Maria Šlausa.Nakon konzervacije, svi pronađeni predmeti biti će postavljeni u Gradskom muzeju u Novalji.

Sustavnu potporu arheološkim istraživanjima u Novalji, koja se odvijaju na više lokacija, pruža Grad Novalja na čelu s gradonačelnikom Ivanom Dabo i Ministarstvo kulture.

Na ovim istraživanjima uz voditelja prof. Radomira Jurića još sudjeluju i prof. Aleksij Škunca iz Novalje, Jelena Vekić i prof. Ivan Čondić iz Arheološkog muzeja u Zadru, M. Jablan, M. Stanić, K. Lučić i O. Rastović vanjski suradnici Arheološkog muzeja u Zadru te D. Vukoša, S. Vuk i M Horvatinović, studentice Sveučilišta u Zadru. U radovima sudjeluju i djelatnici gradskih tvrtki Komunalije i Arburoža iz Novalje.

Felix/ Grad Novalja