Širi se svjetlovodna internet mreža diljem Like

Protekloga vikenda u Otočcu je boravio voditelj izgradnje širokopojasne mreže Marko Bošnjak iz Gospića. Tom je prilikom uz gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca obišao radove na postavljanju optičke infrastrukture na širem području Grada Otočca. O trenutnoj situaciji upoznati su i mediji.

-Radovi su se intenzivirali i trenutno je postavljeno 40 posto optičke mreže na čitavom području Otočca. Mreža se polaže podzemno i nadzemno te će se nakon završetka polaganja mreže pristupiti spajanju krajnjih korisnika. Ukupan broj adresa koje su pokrivene ovim projektom na području Otočca iznosi 4.808, dok je ukupan broj adresa koje imaju pravo na besplatan širokopojasni priključak na području sve tri jedinice lokalne samouprave u projektu 14.060, rekao je Marko Bošnjak.

Nastavak ispod oglasa

Gradonačelnik Bukovac je izrazio zadovoljstvo napretkom radova, ali i razumijevanjem i podržavanjem cijelog Projekta od strane stanovnika grada Otočca. Kako je rekao, do sada na terenu nije bilo nesavladivih prepreka i problema što govori da su stanovnici Otočca vrlo svjesni benefita koje donosi implementacija ovog Projekta čiji je cilj izgradnja svjetlovodne pristupne mreže brzine preko 100 Mbit/s, kao suvremene elektroničke komunikacijske infrastrukture koja će povezivati sva kućanstva, poslovne i javne korisnike u tzv. bijelim područjima Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera. Trenutno na spomenutim područjima nije dostupan pristup internetu s brzinama većim od 30 Mbit/s.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.002.427 eura, od čega bespovratna sredstva iz EU iznose 9.966.336 eura, dok ostatak projekta financira Grad Gospić.

L. O.