Socijaldemokrati i Hrvatski laburisti u Otočcu predstavili svoj izborni program

0

Na trgu Dražena Bobinca u Otočcu, u jutarnjim satima, Socijaldemokrati i Hrvatski laburisti – stranka rada, lista broj 14, iznijeli su svoj plan i viziju za budućnost Hrvatske. Nositeljica liste za VII. izbornu jedinicu, Nataša Novaković, istaknula je potrebu za “odlučnim zaokretom i odmakom od dosadašnjih politika”. Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa naglasila je da bez radikalnih promjena nema napretka koji građani zaslužuju.

Prema njezinim riječima, ključni elementi reforme uključivat će oštro kažnjavanje korupcije, postavljanje kvalitetnih preventivnih programa, uvođenje sigurnosnih provjera za javne funkcije te depolitizaciju upravljanja. “Borba protiv korupcije mora biti brza i žestoka, s jasnom porukom da se takvo ponašanje neće tolerirati”, naglasila je Novaković.

Oglas

David Bregovac, načelnik Hrvatskih laburista i drugi na listi, osvrnuo se na problematiku regionalnog razvoja, uspoređujući Ličko-senjsku županiju s Gorskim kotarom. Bregovac je izrazio žaljenje što nacionalne institucije ne prepoznaju potencijal tih područja, ističući primjer Austrije koja profitira od različitih turističkih sezona.

Tomislav Zrinski, treći na listi, upozorio je na problem političkog revanšizma i nužnost zamjene trenutačnog sustava podobnosti sa sustavom zasnovanim na znanju i stručnosti. “Mlad čovjek mora imati budućnost, radno sposoban posao, a stariji dostojanstvenu i mirnu starost”, rekao je Zrinski, naglašavajući da njihova stranka nudi pravdu, solidarnost, slobodu i jednakost.

Među konkretnim mjerama koje Socijaldemokrati i Hrvatski laburisti planiraju uvesti su smanjenje radnog tjedna na 35 sati uz zadržavanje postojeće plaće, jednokratno povećanje mirovina za 30% te osnivanje Nacionalnog stambenog fonda koji bi omogućio dostupnost stanovanja za sve građane. Također, planiraju osigurati 100% neto plaće majkama na porodiljnom dopustu, što bi bio značajan korak naprijed u socijalnoj politici.

L.O.