Štednja na kredi – spas za školski proračun???

11

   OTOČAC – Od jedne naše čitateljice iz Gacke doline dobili smo pomalo uznemirujuću vijest: Ravnateljica centralne OŠ «Zrinskih i Frankopana» Lucija Sekula  usmenom je depešom obavijestila  učitelje koji na posao putuju svojim automobilima da im se naknada za prijevoz smanjuje za 50%. Naknada zvana cipelarina ukinuta je za sve koji do posla imaju manje od 1 km, kaže naša sugovornica koja, bojeći se za posao, želi ostati anonimna. Problem je u tome što se naknada za prijevoz smanjuje učiteljima koji svojim osobnim  automobilima putuju na posao u područne škole do kojih nema autobusnih linija.

   Nejasnoća ove priče leži u činjenici što cijena goriva stalno raste, a cijena lokalnog prijevoza je odjednom-pojeftinila, pa je s time smanjena i naknada prijevoza radnika na posao, bez obzira na to što do posla uvijek nemaju organiziran autobusni prijevoz!!! O ovim nelogičnostima nije izvješten niti sindikat škole koji se naknadno sastao i od ravnateljice zatražio pisani trag i obrazloženje ovakvih koraka. Nekolicina ekološki svjesnih učitelja zapitala se  trebaju li se škole na području Otočca grijati na preskupo i ekološki neprihvatljivo lož-ulje, dok sve više ustanova u RH prelazi na grijanje šumskim otpadom ili peletima.  Umjesto da štedi na takvim stvarima  škola «Zrinskih i Frankopana» naložila je učiteljima da štede na kredi, toalet-papiru, papiru za kopiranje i sličnim sitnicama. Izgleda da netko od meritornih u toj školi slabo zna matematiku: sve škole na području Otočca ne mogu potrošiti krede i toalet papira u jednoj godini, koliko centralna škola potroši za grijanje na lož-ulje u samo jednom danu!

 – Među nas učitelje i ostale zaposlenike ušao je strah jer nas stalno podsjećaju da  smo rasipni, da škole moraju trošiti manje novca. Kao da ćemo na kredi i papiru uštedjeti stotine tisuća kuna koje se rasipaju na druge stvari, kaže naša sugovornica.

                                                                                                   LO