Subvencioniranje umjetnog osjemenjavanja krava

6
-
-

    GOSPIĆ- U kabinetu gradonačelnika Grada Gospića potpisan je Ugovor o subvencioniranju umjetnog osjemenjivanja krava plotkinja za 2014. Ovim se dokumentom Grad Gospić obvezuje subvencionirati umjetno osjemenjivanje sa 120 kuna, a zahvate će na terenu vršiti djelatnici supotpisnika Ugovora Veterinarska ambulanta Gospić. Govoreći o važnost ovakvog načina  rada direktor Veterinarske ambulante dr. vet. Tomislav Rukavina ističe podizanje razine reproduktivnih svojstava goveda, učinkovitog širenja poželjnih genetskih svojstava kod proizvodnih pasmina i sl.

-Goveda je nažalost sve manje, ali se zbog stručnog rada, umjetnog osjemenjivanja  i kvalitetnog uzgoja visoko mliječnih pasmina laktacija po kravi povećala sa 3 000-4 000 litara na godinu na 6 000 do 7 000 litara. Sve je to postignuto  genetskom selekcijom koja se upravo i vrši umjetnim osjemenjivanjem. Jedno osjemenjavanje stoji 360 kuna, umanjeno za subvenciju od 120 kuna, rekao je dr. vet. Tomislav Rukavina, na kojega se u stručnom smislu nadovezao dipl. ing. Davor Korečić, voditelj Selekcijske stočarske službe Ličko-senjske županije. Tajnik Grada Gospića Slaven Stilinović je novinare upoznao s više važnih aspekata vezanih uz ovaj Ugovor, ali i slične korake koje Grad Gospić poduzima kako bi se povećala razina poljoprivredne proizvodnje i proizvođače dodatno stimuliralo u radu.

Oglas

-Grad Gospić je u svrhu subvencije osjemenjivanja plotkinja u proračunu za 2014.  izdvojio 50 tisuća kuna. Ovaj se projekt provodi već niz godina. Grad Gospić je za ovu godinu predvidio i Plan potpore poljoprivrednicima  i ruralnom razvoju kroz koji ćemo kroz državne i županijske potpore dati svoj doprinos revitalizaciji ruralnog područja i to kroz poticanje proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda, kao i drugih mjera  s istim ciljem. Dio toga plana smo pokusno počeli provoditi lani i to vrlo uspješno. Ovaj će se Plan uskoro naći na raspravi Gradskog vijeća. Mogu samo reći da će neke od bitnih stavki iz toga Plana biti tehničko usavršavanje proizvodnje, udruživanje poljoprivrednika, kao i njihovo obrazovanje, rekao je tajnik S. Stilinović. Na koncu današnjeg sastanka dr. Rukavina je iznio podosta alarmantan podatak koji donekle oslikava stanje stočarske proizvodnje u Lici.

-Na području Lovinca prije Domovinskog rata bilo je oko tisuću goveda, a danas se taj broj sveo na svega 44 krave!

L. O.