Svečano obilježen blagdan Svetog Križa i Dan Općine Perušić

0

Obilježavanje blagdana Svetog Križa, Dana Općine Perušić započelo je komemoracijom kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Vijenac je u ime Općinskog vijeća Perušić položio predsjednik Milorad Vidmar, uz načelnika Općine Perušić, njegove najbliže suradnike i članove vijeća. Riječi molitve predvodio je novi perušićki župnik vlč. Mile Šajfer. Potom je u vijećnici održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Načelnik Općine Perušić je u kratkim crtama sažeo brojne pomake i realizirane projekte unatrag zadnje godine, pri čemu je ustvrdio kako su neki projekti dijelom  kasnili isključivo zbog zakonske regulative ili sporosti administracije u mnogim Ministarstvima.

U crkvi  Svetog Roka  služena je  sveta misa povodom početka nove školske godine. U preuređenom poslovno-stambenom prostoru u centru Perušića otvorena je izložba dviju slikarica perušićkih korijena. Marija Hećimović i Janka Pokupec predstavile su se prigodnom izložbom pod nazivom „U sjenama, u obrisu zavičaja“. „Lička torba i narodno blago“ naziv je etno-izložbe koju su priredili učenici  Ivan Starčević i Ivan Delač. Izložba je otvorena  u prostorijama stare pošte u centru Perušića a obuhvatila je mnoštvo starinskih ličkih torbi, ukrasnih i  uporabnih predmeta kakvim su se služili naši stari. Ljubiteljima boćanja u Perušiću je od danas i službeno na raspolaganju novi đog kojega je izgradila Općina Perušić preko svoga komunalnog poduzeća.

Dragovoljac Domovinskog rata Milan Jurišić Skočko bio je pasionirani zaljubljenik u nogomet.  Poginuo je kao pripadnik 9. gardijske brigade u obrani svoga kraja, u borbama kod kote Repetitor iznad Perušićke Kose. Njegovi prijatelji i suborci još jednom su mu odati počast otkrivanjem spomen-ploče na igralištu NK Perušić, a nakon toga odigran je nogometni turnir, uz sudjelovanje godišta starijih pionira iz NK „Perušić“, NK „Otočac“ i NK „Junak“ iz Sinja. Svečano misno slavlje povodom današnjeg blagdana  u crkvi Svetog Križa predvodi mladomisnik vlč. Petar Jurčević.

M.S.