Svečanost Prve pričesti u Otočcu

0

Danas, 10.lipnja je u župi Presvetog Trojstva u Otočcu svečanost Prve pričesti, to je uz sakramenat sv.Potvrde jedan od najsvečanijih dana u župi.

Svečanu svetu misu u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik uz asistenciju don Jure Ladišića pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne.

Na početku mise župnik je pozdravio sve okupljene prvopričesnike, roditelje i ostali puk.
Potom u ime roditelja prvopričesnika pozdrav i zahvalu uputila je Bojana Kotvica – Celčić.

Potom su recitaciju izveli prvopričesnice Antonija, Iris i Marija.

Pripjevni psalam pjevala je voditeljica zbora i orguljašica Gabrijela Degoricija.

U svojoj homiliji mons.Šporčić je kazao kako je danas osobita svečanost za župu. Danas se svakako kao važnije i bitno naglašava euharistija. Crkva kao župa ima dakle svoj izvor u Bogu, u Isusu Kristu, ukoliko je ona prvotno okupljanje ljudi u ljubavi Presvetog Trojstva. Smatram, s pravom, da se euharistija ne može slaviti bez unutarnjeg obraćenja i bez temeljitog poznavanja te stvarnosti. Želimo li imati svoju zajednicu, treba se obratiti, biti čovjek koji je odbacio svoj nemoralni život. Biti kršćanin znači stupiti u novu stvarnost, dosad čovjeku nepoznatu. A za koracanje u toj stvarnosti treba pomoć subraće. Kroz njihovo svjesno okupljanje on vidi i doživljava Isusa Krista.

Nakon obnove krsnih obećanja bla je recitacija prvopričesnika Marije i Ivana, te paljenje svijeća.

Molitvu vjernika čitali su prvopričesnici Ivan, Doris, Luka, Anja i Ana.

U prikaznoj povorci župniku kruh je predala prvopričesnica Magdalena, vino – Karlo, vodu – Alen, cvijeće – Nika, bibliju – Domagoj i križ Paola.

U službi euharistije prikazna pjesma bila je “jedan kruh” a pjevala su djeca prvopričesnici. Potom recitacija Fabio i Vanesa.

Uslijedilo je pričešćivanje – prvopričesnike je pričešćivao župnik, a ostale vlč. Jure i s.Krešimira, pjevalo se “Uzmite jedite” i “Krist jednom stade na žalu”.

Nakon pričešćivanja recitacija: Marija i Stjepan, a na kraju zahvala Isusu s pjesmom “Hvala Ti na ovoj gozbi” i roditeljima ” Hvala mama, hvala tata”.

Uslijedilo je fotografiranje, dodjela uspomena i molitvenika “Moj mali molitvenik” svim provpričesnicima.

Za kraj crkveni zbor otpjevao je “Zdravo Djevo”.

( I.B. )