Svečanost u Perušiću uz vatrene političke poruke

2

Nakon cjelovite obnove crkve Svetog Roka u središtu Perušića danas je tim povodom i na istoimeni blagdan blagoslovljena crkva s početka prošloga stoljeća. Blagoslovio ju je biskup mons. Zdenko Križić, koji je potom posvetio novi oltar crkve i predvodio koncelebriranu svetu misu. Uz biskupa je u ulozi domaćina bio perušićki župnik vlč. Josip Štefančić, kao i desetak svećenika Gospićko-senjske biskupije. Liturgijsko slavlje uveličao zbor gospićke katedrale, a svemu je svjedočilo mnoštvo vjernika koji su se natiskivali u crkvi. Nakon gotovo godinu okončani su radovi na potpunom uređenju crkve Svetog Roka pri čemu je obnovljen vanjski dio crkve, interijer, postavljen je novi oltar, ugrađeno je podno centralno grijanje, zamijenjene su sve instalacije, krovište i novi bakreni krov. Nakon svete mise, na prostoru oko crkve Svetog Roka održan je prigodni kulturno-zabavni program. Posebno su se istaknuli mlađi članovi HKUD-a Perušić koji su odjeveni u tradicionalne ličke nošnje izveli ličko kolo, kao i nekoliko dijelova glazbeno-scenskog prikaza ličkog prela. U zabavnom dijelu programa nastupio je popularni sastav „Džentlmeni“.

Okupljenom mnoštvu tijekom ovoga skupa obratili su se vodeći ljudi općine Perušić, Ličko-senjske županije, kao i saborski zastupnik dr. Darko Milinović. Načelnik Ivica Turić podsjetio se na dane kada je Perušić bio devastiran ratnim razaranjima.

-Kada je naš dr. Darko Milinović postao potpredsjednik Vlade RH molio sam ga „doktore pomozi nam“. I pomogao nam je sa 2,5 milijuna kuna, ali i na sve druge moguće načine, pri čemu smo kao temelj svoje tradicije, opstojnosti i vjere sanirali i našu crkvu. U različitim fazama su mnogi projekti s jednim zajedničkim ciljem: ostanak mladih obitelji u Perušiću. Zato smo se s Milanovićevom Vladom godinama borili kako bismo uspjeli realizirati sve uvjete za izgradnju gotovo sto obiteljskih kuća. Imamo vrlo modernu infrastrukturu, stvaramo uvjete za pokretanje novih OPG-a i pogona. To je Perušić budućnosti za koji se zalažemo, istaknuo je načelnik općine Ivica Turić-Bećar. Župan Milan Kolić također je bio odlično primljen od mnoštva, prekidan pljeskom poželio je sretan blagdan svim žiteljima općine.

-Dok ste vi ovdje, nećemo dopustiti povratak drugova i drugarica koji su uništili ovo hrvatsko mjesto. Zato drug Milanović i drugarica Pusić neće uspjeti vratiti mračno doba koje je gotovo izbrisao ovaj grad, ali i mnoga druga mjesta gdje se disalo hrvatski. Uvjeren sam da ćemo u Hrvatskom saboru ponovno imati ljude poput dr. Milinovića koji se uvijek znao boriti za ovaj dio Hrvatske, ali i za interese cijele Domovine, svakoga grada, sela i čovjeka. HDZ je uvijek znao izabrati ljude koji znati prepoznati probleme svoga kraja. Općina Perušić je ogledni primjer izgradnje ukupne infrastrukture, kao temelja budućeg razvoja ovoga kraja, istaknuo je župan Milan Kolić.

Prekidan pljeskom mnoštva dr. Darko Milinović podsjetio je nazočne na dane kada je vjera bila najjače oružje hrvatskih branitelja.

Dr. Milinović: Perušić je oduvijek bio ponosan i „hrvatskiji“ od mnogih!

-Slušali smo danas našega biskupa mons. Zdenka Križića koji nas je podsjetio na važnost vjere. Perušić je oduvijek bio luč hrvatstva i onda kada je bilo najteže: u vrijeme komunizma i u vrijeme Domovinskog rata. Danas smo ušli u ovu prelijepu obnovljenu crkvu Svetog Roka. Bio sam ponosan što sam zajedno s vama slušao biskupove riječi. Govorio je o Svetom Roku koji je promicao kršćanstvo i bio zaštitnik bolesnih i siromašnih. Sveti Rok je promicao kršćanski odgoj i ljubav. Ovdje u herojskom, hrvatskom Perušiću bili ste zaštitnici hrvatstva kada nam je bilo najteže. Uvijek se govorilo da je Perušić uvijek bio nekako najhrvatskiji. Ponosan sam što ovdje vidim puno mladih. Našu smo Domovinu naslijedili od naših časnih predaka i moramo je učiniti boljom. Sada vam želim i sretan Dan općine 14. rujna čije smo slavlje pomaknuli zbog obnove ove prelijepe crkve. Želim da se družimo u zajedništvu, ali da nikada ne zaboravimo naše poginule prijatelje, one što su za Domovinu dali najviše što su mogli-svoje živote. Hvala vam i živjeli!!!

L.O.