Turnjeja Hare Krišna kroz Otočac

4

Danas na sajmeni dan u Otočcu zapaženi su ostali grupa Hare Krišna u gradskom parku . U razgovoru s istima doznajemo da su danas u prolazu kroz Otočac, većina ih je iz Karlovca, Zagreba a jedan član iz Indije. Večeras nastupaju u Zadru. Hare Krišna је popularno ime za ISKCON, Međunarodno društvo za svjesnost Krišne ili Boga.

U Hrvatskoj djeluje više od 20 godina. Od 2003. je registriran kao Vaišnavska vjerska zajednica u Republici Hrvatskoj. ISKCON je zapadni ogranak Gaudiya-Vaišnavizam, oblika Vaišnavizma utemeljenog prije 500 godina u Zapadnom Bengalu od Sri Caitanya, velikog reformatora hinduizma.

Oglas

Vaišnavizam je zasnovan na devocijskom obožavanju (bhakti) Krišne (na sanskritu “Sveprivlačan”) ili Višnua (na sanskritu “Svešprožimajući”). Poziva se na neprekinuto učeničko nasljeđe koje vodi preko samospoznatih mudraca (rishija) sve do samog Krišne. Međutim samo učenje ISKCON-a se temelji na dogmama cijelog niza gurua čiji je posljednji izdanak bio Šrila Prabhupada. On je na zapad prenio učenje svoje škole Vaišnavizma koja predstavlja predano služenje Boga i razvijanje ljubavi prema Bogu. Njegovo naučavanje pronijelo se po cijelome svijetu i približilo Vedske spise širokim masama. Vaišnavizam, koji je bio gurnut u drugi plan, ponovno je oživio u dvadesetom stoljeću.

Osnivač ovog pokreta je Bhaktivedanta Swami Prabhupada, rođen kao Abhay Charan De (1896 – 1977), koji je 1965. iz Indije došao u Ameriku. Studirao je engleski, filozofiju i gospodarstvo. Kao šezdesetdevetogodišnjak je stigao u Ameriku, gdje je počeo propovijedati svjesnost Boga, Krišne.

M.M.