U Brinju predstavljena knjiga “Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)”

0

Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” objavila je novo izdanje pod naslovom “Zločini Jugoslavenske armije i komunistička represija u Lici i gradu Gospiću 1945. godine: Dokumenti, svjedočanstva i grobišta (1944.-1998.)” priređivača Blanke Matković i Ranka Topića. Radi se o zbirci arhivskih dokumenata koja na tisuću stranica donosi do danas neobjavljene dokumente o stradanju hrvatskog stanovništva na području čitave Ličko-senjske županije te djelomično Gorskog kotara u posljednjim tjednima i neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Knjigu su prošle subote 13.4. brinjskoj publici u Vatrogasnom domu Brinje predstavili priređivači knjige mr.sc. Blanka Matković, predsjednica HPD “Dr. Rudolf Horvat” i doktorandica na Sveučilištu Warwick u Velikoj Britaniji,  te Ranko Topić, dragovoljac Domovinskog rata, nekadašnji pripadnik 9. bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban“ i hrvatski ratni vojni invalid. Osim priređivača, uvodnu riječ o djelu rekao je profesor Stipo Pilić, suosnivač HDP “Dr. Rudolf Horvat”. Predstavljanje knjige u Brinju održano je u organizaciji Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ – Ogranak Brinje na čelu s predsjednikom Josom Vukovićem, a okupljene je pozdravio i načelnik Brinja Zlatko Fumić.

A.M./L.O.