U NP Plitvička jezera ponovno milijunti posjetitelj!

Danas je u NP Plitvička jezera dosegnut milijunti posjetitelj, što je za osam dana ranije nego li je to bilo lani kada se po prvi puta ovaj rekord dogodio 27. rujna. Vinkovčanka Ljiljana Lončar živi u Londonu, a u posjet Plitvičkim jezerima došla je u pratnji zaručnika Michaela Hayessa. Milijuntu posjetiteljicu dočekali su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sa suradnicima i ravnateljica parka dr. sc. Lidija Bertović. Tom prigodom su predali poklone Ljiljani Lončar: ulaznice za dvije osobe kojima mogu posjetiti sve nacionalne parkove u Hrvatskoj te sedmodnevni boravak u hotelu «Jezero».

– Naša su Plitvička jezera poznata posvuda u svijetu i zato ih posjećuje puno Engleza, ističe Ljliljana. Povela sam Michaela u Hrvatsku i on se cijelo vrijeme divi ljepotama naše Domovine. Nadam se da ćemo i medeni mjesec provesti u Plitvičkim jezerima!!!

Nastavak ispod oglasa

Govoreći o novom uspjehu parka ravnateljica Bertović iskazala je bojazan kao infrastruktura i zaposlenici sve teže djeluju u dnevnoj dinamici koja po ljeti prelazi 12 tisuća posjetitelja.
– Zbog toga je prvi korak u rasterećenju Plitvičkih jezera smanjenje cijene ulaznice u zimskim mjesecima kada će u vremenu od 1 studenog do 1. ožujka karta iznositi 40, umjesto 110 kuna. Također smo otvorili nove staze i sadržaje kako bismo rasteretili dio parka koji je najposjećeniji. Raduje nas da su Plitvička jezera toliko popularne i da su prepoznate na karti svijeta kao mjesto koje se mora vidjeti. No, razvoj turističke ponude na Plitvicama moguće je jedino uz maksimalnu zaštitu prirode i u tom smjeru moramo razmišljati kako smanjiti broj posjetitelja tijekom sezone na maksimalno 8000 dnevno, a razvijati programe kojima ćemo privući veći broj posjetitelja u predsezoni i posezoni. Nastojanja u tom smjeru već sada daju dobre rezultate pa sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su nam hotelski kapaciteti za listopad popunjeni. Posebno nas zanima suradnja s lokalnom zajednicom u dijelu obogaćivanja turističke ponude, kako u smještajnim tako i u svim ostalim uslugama. Želja nam je da se u Ličkoj kući spravlja hrana isključivo od namirnica iz ovog dijela Hrvatske i ne dvojim da će to biti na obostrano zadovoljstvo, kako naših gostiju tako i domicilnog stanovništva. Za sljedeću godinu planiramo urediti veći broj pješačkih staza oko gornjih jezera i na taj način rasteretiti gužvu u donjem dijelu. Jedan od prioriteta bit će izgradnja sustava za obradu otpadnih voda za naselja na području Parka, rekla je ravnateljica Bertović.
Zadovoljstvo ovim uspjehom nije krio niti ministar Zmajlović.
– Iznimno smo ponosni na naša Plitvička jezera kao jedan od najljepši nacionalnih parkova svijeta, proglašen još 1949. godine. Upečatljiv izgled daju im veličanstvena sedrena slapišta i niz od 16 bistrih jezera, gdje se u stalnom biodinamičkom procesu i danas stvara sedra. Plitvička jezera su zbog svojih iznimnih i jedinstvenih vrijednosti među prvima u svijetu uvrštena na UNESCO-v popis Svjetske baštine 1979. godine. Ispunjavaju čak tri kriterija za upis na popis Svjetske baštine među kojima su: iznimna prirodna ljepota, jedinstveni primjer geoloških procesa u razvoju površinskih oblika zemlje, te iznimni primjer ekoloških i bioloških procesa, kazao je ministar Mihael Zmajlovć. Ove jeseni bi trebali započeti radovi na restoranu Lička kuća jer će narednog tjedna biti objavljen natječaj za njegovu rekonstrukciju, a otvaranje restorana očekuje se tijekom proljeća.

L. O.