U Otočcu 61 prvopričesnik

0

Danas, 12.lipnja – na svetkovinu Duha Svetoga, u našoj župi Presvetog Trojstva u Otočcu bila je svečanost Prve pričesti.

Radosni događaj započeo je pjesmom „Dođi Duše presveti“ a djeca su otpjevala „ Svi slavimo gospodina „ .

Prvoj svetoj pričesti pristupilo je 61 učenik i učenica trećeg razreda osnovne škole.

Svečanost je bila na misi u 11 sati, a predvoditelj misnog slavlja i propovjednik bio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik. Svečana procesija iz župnog dvorišta oko crkve krenula je u 10,45 sati.

U ime roditelja prvopričesnika prvopričesnike je pozdravila gospođa Petra Orešković.

Prvopričesnici su izveli nekoliko recitacija „Oče naš“ i „Hostijo sveta“ pod vodstvom s.Krešimire Vuleta.

Ovom svetkovinom Katolička crkva slavi svoj rođendan. U ovaj dan Crkva je počela svoj povijesni hod od Jeruzalema do svih naroda svijeta sve do kraja vremena. Ovim danom ona očitovala svijetu, postala vidljiva zbog Isusovih djela u njoj.

Duhovi su dar i blagdan koji nam želi na poseban način posvijestiti uključenost Treće Božanske Osobe u naš život, život Crkve i život čitavoga svijeta. Stvarnošću Duhova duboko je prožet čitav kršćanski i vjernički život. Bez te stvarnosti vjernički život kao takav ne bi mogao postojati. Duh Sveti je kao zrak koji udišemo i kojem se događa svo naše kršćansko nastojanje. Zbog toga je on često neprimjetan i vanjskim osjetilima neuhvatljiv. O Duhu Svetom nemamo neku predodžbu i zato ga se često u tradiciji naziva nepoznatim Bogom. Duh Sveti je najtajnovitija od Triju Božanskih Osoba. Dok se Sin pojavljuje u ljudskom liku, i dok se i Ocu bar možemo načiniti predodžbu, Duh je nepredočiv, no možemo ga prepoznati po plodovima. Duh Sveti je prisutan tamo gdje je ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost, čistoća…

Potrebno je svima nama osvijestiti da je Duh Sveti veličanstveni dar svijetu. Potrebno se sjetiti da još uvijek Duh čeka da ga primimo u svoj dom i na radna mjesta, da mu dopustimo ući u strukture društva da bi tako razorio zlo i stvorio bolji svijet.

Svečanost prve pričesti animirao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama , te sami prvopričesnici koji su otpjevali nekoliko pjesama pod vodstvom gospođe Gabrijele Degoricija koja je bila i za orguljama.

Na kraju svečanosti Dora Burić uz orguljašku pratnju Gabrijele Degoricija otpjevala je pjesmu ” Hvala mama, hvala tata – hvala vam za sve “.

Župnik je na poseban način uputio čestitku obitelji Jerbić i obitelju Jurković koji imaju blizance danas na prvoj pričesti.

( bib )