U Otočcu obilježena 70. obljetnica ZAVNOH-a

Nastavak ispod oglasa

U Otočcu je u organizaciji Saveza antifašističkih boraca RH i Grada Otočca pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke u Domu Z AVNOH-a obilježena 70. obljetnica I. zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.
Bila je to prigoda da se u Otočcu okupi oko 100-tinjak antifašista na čelu s predsjednikom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Ratkom Maričićem. Obljetnici 70.-te godišnjice I. zasjedanja ZAVNOH-a kao pokrovitelj nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić kao izaslanik predsjednika Vlade RH, Vito Turšić, predstojnik Ureda predsjednika RH i izaslanik predsjednika Vlade RH te NJ.E. veleposlanik NR Kine Shen Zhifei te kao domaćini predsjednik GV Otočca Slaven Prpić i zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković.
Predsjednik Sabora RH Josip Leko, ministar Mirando Mrsić, predstavnici SABA te ostali uzvanici i domaćini položili su cvijeće uz spomen ploču u zgradi ZAVNOH-a nakon čega su nazočili izložbi „Otočac – prijestolnica ratne antifašističke Hrvatske“. Bila je to prigoda da ih kustosica muzeja Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac Jadranka Prša upozna s izložbom koju čine povijesni dokumenti i fotografije koje je Muzej revolucije naroda Hrvatske 1988. godine predao ondašnjoj Skupštini Općine Otočac.
Zamjenik gradonačelnika Otočca Nenad Janković iskazao je zadovoljstvo što grad Otočac ima čast biti domaćinom svečanosti kojom se vrednuje i evocira datum novije hrvatske povijesti, a koji je prije 70 godina utkan u povjesnicu starog krajiškog i slobodarskoga grada na obalama Gacke.
O samom tijeku osnivanja i značenju ZAVNOH-a u to vrijeme govorio je predsjednik SABA Ratko Maričić naglasivši da je ZAVNOH u stvari bilo najviše tijelo narodne vlasti u Hrvatskoj tijekom antifašističkoga rata, te je formalno preuzeo funkciju najvišega političkog tijela Narodnooslobodilačkoga pokreta s Vladimirom Nazorom kao predsjednikom na čelu.
Njegova ekselencija Shen Zhifei čestitao je70-tu obljetnicu ZAVNOH-a u ime kineske vlade i naroda te istaknuo veliki doprinos Kine u borbi protiv fašizma te njezino aktivno čuvanje međunarodnoga poretka, zajedno sa svim miroljubivim narodima.
Ministar Mrsić, izaslanik predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, podsjetio je na svu pogubnost negiranja antifašizma.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko obraćajući se nazočnima kazao je:
„Najveća od svih vrijednosti koje nam je donijelo Prvo zasjedanje ZASVNOH-a bilo je pravo naroda na njegovo samoopredjeljenje te je ZAVNOH, nadovezujući se na najveće vrijednosti prijašnjih Sabora, u cijelosti ispunio svoju državotvornu i predstavničku ulogu. Potrebno je posebno naglasiti da su odluke ZAVNOH-a imale presudno i dalekosežno značenje u obrani hrvatske državnosti, koje su bile ustavno-pravni temelj suvremene Republike Hrvatske, jer Republika Hrvatska je u izvršnim osnovama svog prvog ustava jasno naznačila da svoju državnost u vremenu Drugog svjetskog rata temelji na narodnooslobodilačkoj borbi i odlukama ZAVNOH-a o stvaranju Federativne Države Hrvatske,a nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske. Odluke ZAVNOH-a bile su onaj presudni argument, onaj jezičac na vagi koji je tijekom obrane od velikosrpske agresije u Domovinskome ratu Hrvatskoj donio dugo priželjkivanu punu samostalnost i neovisnost, ali i međunarodni ugled i međunarodno priznanje u njenim republičkim granicama“ – kazao je Leko.
Upriličen je i kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali Folklorna društvo “Otočac”, Tamburaški orkestar iz Otočca i Amatersko kazalište „Arupium“ Gackoga pučkog otvorenog učilišta.

 

 

Dražen Prša