U Zagrebu održan još jedan prosvjedni skup pod nazivom “EU – ne hvala”

0

 

I ovog utorka, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je informativan skup pod nazivom EU – NE Hvala. Na skupu su svoje mišljenje i stav o ulasku Hrvatske u Europsku uniju iznijeli mnogi govornici, koji su isto tako i predočili okupljenim ljudima, činjenice o Europskoj uniji koje možda nisu znali, a koje bi morali znati budući nam se bliži referendum.

Skup je otvorio voditelj skupa Dubravko Krčmarek koji je pozdravio (sada bivše) radnice Kamenskog koje su prije godinu dana štrajkale glađu, a sada su i obilježile godišnjicu tog štrajka te im je dao podršku. Nakon tradicijskog puštanja himne na samom početku, Dubravko Krčmarek nadovezao se na tekst himne – „Slušajte riječi himne. One nam govore za što se borimo. Nemojmo dopustiti da nama ponovno tuđinci vladaju.“

Nakon tog uvoda, Hrvoje Prenar upozoravao je kako je Europska unija projekt političke elite koja se zamišlja u europskom foteljama, te da ih nije briga na narod koji će ostati u Hrvatskoj kao roblje. Isto tako, naglasio je kako Europska unija provodi politiku zaduživanja, porobljavanja i otuđivanja nacionalnog bogatstva svake zemlje članice, a to potvrđuje primjerima Portugala, Grčke, Irske i Španjolske koje su na koljenima zbog dugova u koje su ih uvalile europske elite.

Zatim je Vlatka Dragojević govorila o tome kako će Hrvatska činiti manje od 1% stanovništva Unije, te kako nećemo moći odlučivati ni o čemu – „Naša vlada potpisala je da stranci mogu kupovati naša polja, šume i zemljišta pod istim uvjetima kao i mi, s tim da stranci naravno imaju puno više novaca nego mi“ – dok je Dubravko Krčmarek govorio o tome kako je ono što je vlada potpisala, tajna za narod, te kako ćemo to saznati tek kada uđemo u Europsku uniju. Onda je Lucija Babić usporedila prava rodilja u Hrvatskoj i Europskoj uniji, govoreći o tome kako u Hrvatskoj porodiljini dopust traje godinu dana dok u EU on traje samo (u prosjeku) 4 mjeseca. Danica Malkoč podsjetila je na činjenicu da je Hrvatska kroz povijest prošla puno unija koje su vladale nad njome i da se teškom mukom i mnogim izgubljenim životima u toj borbi izborila za samostalnost,  a sada kada napokon imamo slobodnu zemlju ponovno nas naši vladari žele ugurati u novu uniju ne mareći za nikog i ništa osim sebe. Isto tako, upozorila je na činjenicu da prema zakonu Europske unije, nitko od nas se neće moći zaposliti u starim članicama u prvih sedam godina članstva, a drugi će se smjeti zaposliti kod nas.

 

Nakon Danice, Dražen Keleminec upozorio i na plače koje bi nas zapale u Uniji, ako bismo ušli u nju, koja iznosi 500 eura, a cijene proizvoda biti će kao i u zemljama članicama u kojima su plače više. Nakon još nekoliko govornika, Gordan Masnjak izjavio je kako Hrvatska nema alternativu, kako u obzir dolazi samo samostalna Hrvatska za koju se treba izboriti sa poštenom vlašću koju ovaj narod zaslužuje. Za kraj, Marjan Bošnjak upozorio je kako bi Hrvatska, ulaskom u Europsku uniju, izgubila kontrolu nad svojim vanjskim granicama, te je zamolio narod da mu na referendumu proradi Hrvatsko srce i da zaokruže NE Europskoj uniji.

 

TEKST: Danica Malkoč

SLIKE: Franjo Lukić