Učitelj Marko oduševio kolege i učenike

1

   LIČKI  OSIK – Današnjim je osmoškolcima Domovinski rat tek dio povijesti na koji ih povremeno podsjećaju roditelji ili učitelji na satovima povijesti. Pravu pedagoški i iskustvom oblikovanu lekciju dao im je Marko Kovačević (76), umirovljeni učitelj i direktor škole „dr. Franjo Tuđman“. Posjetio je kolege bivše škole, a učenicima 7. i 8. razreda održao predavanje o radu škole u ratnim uvjetima. Ovaj je krepki pedagog tijekom rata nastojao pružiti učenicima maksimum, ne želeći okrnjiti njihovo znanje i sazrijevanje.  Nakon što su četnici okupirali Lički Osik učitelj Marko je zajedno sa šestero kolega i kolegica nastavio  rad u zgradi Područne škole u Mušaluku. Dok su veći dio školske zgrade zauzimale postrojbe Hrvatske vojske, marljivi su učitelji nastojali nastaviti s nastavom kao da se ništa nije dogodilo.

– Nažalost dogodio se taj strašni rat, rekao je M. Kovačević. To se očitovalo na licima djece jer je nestalo one radosti, a svi su im se razgovori svodili na ratne teme. Unatoč svemu mi smo organizirali nastavu, a djeca su bila sjajna. Uvjeti za rad su bili vrlo skromni, ali su naši učenici ipak sudjelovali na svim natjecanjima i redovno se doma vraćali s odličnim uspjesima.

 Marko Kovačević se u to vrijeme pokazao i kao vrstan autor-ljetopisac  jer je pomno bilježio sve događaje. Bilo da je riječ o vremenskim prilikama, topničkim napadima, srušenom mostu u Budaku ili tek  naoko trivijalnim događajima, sve se to našlo u njegovim dvjema knjigama, ilustrirano prikladnim fotografijama. Zacijelo na ovom području ne postoji preciznija i temeljitije obrađena ratno-civilna problematika nego što ju je učitelj Kovačević pohranio u svojim ljetopisima i na taj način  zauvijek  oteo zaboravu. Ravnateljica OŠ „dr. Franjo Tuđman“ Vlatka Galac  je u ime kolega i učenika izrazila zahvalnost umirovljenom kolegi koji je uz pomoć dijapozitiva i svojih bilješki održao nesvakidašnji  sat povijesti.

                                                                                             L. O.