Uspio Dan crvenih haljina u Gospiću

0

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije i Udruge za prevenciju moždanog udara “TIA” po prvi puta je u Gospiću organizirano predavanje povodom Dana crvenih haljina. Predavač je bila doc.dr.sc. Ines Strenja, neurolog iz Rijeke. Na poziv organizatora ženska je publika odjenula poneki crveni detalj vezan uz simboliku Dana crvenih haljina, nastojanja da do šire populacije prodre važnost preventivnog djelovanja i opasnosti od moždanog udara kod žena.

Skup je u uvodnom dijelu pozdravila dr. Ružica Čanić, ravnateljica županijskog ZZJZ u Gospiću, dok je dr. Strenja elaborirala o razlozima i načinima sprječavanja moždanog udara kod žena. Kako se čulo tijekom predavanja održanog u velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić cilj predavanja je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Čulo se kako veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i ovim predavanjem želi se educirati javnost i ukazati na specifičnost ove problematike.

Doc. dr. sc. Ines Strenja dragovoljac je Domovinskog rata i cijeli je rat provela u Gospiću kao voditeljica ili član stručnog tima Vojnog saniteta.

M. S.