Ususret gospićkom festivalu dokumentarnog filma 

0

Mnoštvo kulturnih i sportskih događaja najavljeno je za obilježavanje Dana Grada Gospića, 22. srpnja. U tom kontekstu pomalo se stidljivo najavljuje još jedan hvale vrijedan događaj: Festival dokumentarnog filma u organizaciji Državnog arhiva u Gospiću. Više o prošlosti i budućnosti ovoga festivala rekao nam je dr. sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću.

-Ove godine u kontekstu obilježava Dana Grada Gospića i blagdana njegove zaštitnice Svete Marije Magdalene Državni arhiv u Gospiću u mjesecu srpnju organizira reviju „History-film Festivala“. Na taj način najavljujemo i centralni događaj koji će se dogoditi u rujnu ove godine u Rijeci. Na tragu dobroga odaziva publike od prošle godine organizirali smo drugu po redu Reviju dokumentarnoga filma, zadovoljni činjenicom da među našim građanima i korisnicima postoji vrlo vidljiv sloj zainteresiranih za dokumentarne filmove i takvu produkciju. Razlog zbog kojega se arhiv time bavi počiva u činjenici da se mi kao ustanova osim konvencionalnim gradivom napisanome na papiru, bavimo i audio-vizualnim gradivom. Zato postoji odjel kinoteke koji zadnjih godina intenzivno radi na prikupljanju hrvatske filmske kulturne baštine. Na taj način svjedočimo ogromnom korpusu filmova koji su snimani na danas zastarjelim, ali nekada jedinim dostupnim tehnologijama.

Ljetno je vrijeme i godišnjih odmora kada u Gospić dolazi veliki broj ljudi rođenih u Gospiću, ali su osnovali obitelji negdje drugdje. Učenici i studenti su na praznicima i sve su to razlozi zbog kojih smo odlučili organizirati jednu ovakvu reviju vrhunske produkcije i kvalitete dokumentarnoga filma. Budući sam rekao kako u Gospiću postoji publika za takve sadržaje uvjeren sam nastavku odlično započete projekcije. Lani smo publici predstavili šest filmova i kada smo ulazili u taj projekt bilo je određene neizvjesnosti. Međutim, pokazalo se da gospićka publika ima itekako izražen senzibilitet za dokumentarni film, a to se posebno vidjelo pri projekciji filma o legendarnoj grupi Indexi. Sva mjesta bila su popunjena i neki su, nažalost, film gledali stojeći, dok je dio zainteresirane publike morao odustati. Samo ta situacija nam je dala dodatni razlog da to realiziramo i ove godine. Zato i ove godine publici nudimo šest dokumentarnih filmova. Serijal počinjemo s nijemim filmom o legendarnom Charlie Chaplinu. Riječ je o izuzetno dobrom dokumentarnom filmu, jednom od rijetkih koji je baziran na arhivskom gradivu, a govori o Chaplinovoj filmskoj i bibliografskoj ostavštini. Naš ovogodišnji festival završava u umjetničkom kontekstu, s filmom posvećenom velikom Picassu.

Ovaj serijal otvara se 26., a traje do 28. srpnja. Gledatelje očekuje šest dokumentarnih filmova smještenih u tri tematske cjeline. Prva je umjetnost i umjetnička produkcija, drugi se odnosi na dva povijesna razdoblja i dva geografska odredišta i tematizira Europu na početku 20. stoljeća, odnosno suvremenu Ameriku i njezine kulturološke i sociološke osobitosti. Ono što će svim gledateljima biti posebno zanimljivo je priča o Tomosu, tvornici koja je proizvodila mopede koji su obilježili drugu polovicu 20. stoljeća i ovdje u Gospiću, kao i u cijeloj Lici i šire. Ta filmska priča bit će zanimljiva iz emotivnih razloga, ali i iz činjenice što je ta tvornica u ono vrijeme proizvodila dosta konkurentan moped koji je tada stajao uz bok puno zvučnijim imenima. To se ogledalo i na mnogim sportskim najtecanjima na kojima je Tomos bilježio izvrsne rezultate. Priča o Tomosu nije prestala, ona živi i danas pa smo je kroz ovu reviju opet željeli aktualizirati.

Projekcije počinju 26. srpnja od 21 sat u dvorištu Državnog arhiva u Gospiću, a ulaz je slobodan, rekao nam je dr.sc. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću.

L. O.