Vatrogasci spremniji nego li ikada prije!

0
Ilustracija/Sala za sastanke

Protupožarna sezona 2016. doseže ovih dana  kalendarsku  sredinu. Vatrogasci, nažalost, imaju uvijek dosta intervencija i ako je suditi po izvješćima struke njihova obučenost i opremljenost nikada nisu bili istaknutiji.

Tradicija vatrogastva na području Ličko – senjske županije uskoro puni  148 godina, a seže od daleke 1868. kada je nakon Varaždina i Siska kao treće dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj osnovano u  Otočcu. U četiri  grada i 8 općina koji se nalaze na području nadležnosti Vatrogasne zajednice  Ličko – senjske ustrojena je 21 vatrogasna postrojba od kojih su tri profesionalne (JVP Gospić, JVP Senj i JVP Plitvička Jezera) i 18 dobrovoljnih. Vatrogasne zajednice gradova ustrojene su u Gradu Otočcu, Gradu Senju i Gradu Novalji.

Vatrogasna  sezona 2016. započela je razmjerno mirno, s manjim brojem vatrogasnih intervencija. Vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović ističe  kako je na području nadležnosti VZŽ Ličko – senjske raspoloživo je  385 operativnih vatrogasca,  a vatrogasni sustav s 18 dobrovoljnih vatrogasnih društava primarno je organiziran na volonterskoj bazi. Vatrogasne postrojbe raspolažu sa 84 tehnički ispravna i raspoloživa vatrogasna vozila raznih tipova. Kao i uvijek, najvažniji je ljudski faktor, pri čemu  valja istaknuti kako  su svi vatrogasci educirani i osposobljeni za izvršavanje svojih teških zadaća. Na području nadležnosti VZŽ Ličko – senjske do početka  srpnja evidentirano je ukupno 414 vatrogasnih intervencija, od čega 34 u administrativno definiranoj požarnoj sezoni. Najveći broj vatrogasnih intervencija, njih 286, zabilježeno je na požarima otvorenog prostora.

VZŽ/L. O.

R-vatrogasci 2