Vatrogasci su građanima uvijek na dispoziciji!

Foto: Ilustracija

Nepažnja i glupost često su nerazdvojne prijateljice. Pokazuje se to unatrag tjedan dana kada su vatrogasci diljem Hrvatske neprestano na požarištima. Paljenje suhe trave i korova lako se otme nadzoru, a štete su počeste milijunske. U vrlo malo vremena Javna vatrogasna postrojba Plitvička Jezera imala je više od 50 intervencija, a većinom su to bili požari na otvorenome. V.d. zapovjednika JVP Plitvička Jezera je Ozren Sabljak. U razgovoru ističe kvalitetu vatrogasaca čiji profesionalizam nikada nije bio u pitanju.
-Imamo tim od 17 profesionalnih vatrogasaca na neodređeno vrijeme, što je sukladno Procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Općine Plitvička Jezera. Vatrogasci su odlično educirani, požrtvovani profesionalci dorasli za sve zadaće koje se pred njih stavljaju. U radu koristirmo ukupno šest vatrogasnih vozila, od vatrogasnih cisterni do tehničlkih i šumskih votila. Od početka 2017. godine smo do današnjeg dana imali 56 intervencija, od čega ih je 38 bilo požara otvorenog prostora. Ovim povodom smo apelirali na građane da se pri eventualnom paljenju vatre strogo prodržavaju odredbi vezanim uz ovu problematiku. Nažalost, dio takvih nepažljivih slučajeva oteo se kontroli i požari su se proširili čineći velike materijalne štete. Koristim ovu prigodu da bismo još jednom pozvali građane na maksimalan oprez prilikom paljenja vatre na otvorenome. Ukoliko imate neophodnu potrebu za spaljivanjem biljnog otpada, molimo Vas da obavijestite vaše vatrogasce jer postupak je iznimno jednostavan. Putem broja 193 ili 112 možete prijaviti potrebu za paljenjem. Vaši vatrogasci će vas zamoliti za nekoliko neophodnih informacija i ukoliko su zadovoljeni svi uvjeti, odobriti će vam spaljivanje.
Vaša obveza je samo čuvati lokaciju na kojoj se provodi spaljivanje, a potom obavijestiti vatrogasce (tel. 193 ili 112) da je vatra potpuno ugašena, ističe v.d. ravnatelja JVP Plitvička Jezera Ozren Sabljak.
Da potsjetimo:Temeljem Odluke o uvjetima paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru na području Ličko – senjske županije spaljivanje uz najavu i odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe moguće je samo u periodu od 1. siječnja do 31. svibnja i od 1. listopada do 31. prosinca. U vremenu od 1. lipnja do 30. rujna paljenje vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru je strogo zabranjeno!!! U slučaju požara nazovite vatrogasce na 193 ili 112.
JVP Plitvička Jezera obajvila je 15.ožujka 2017.godine Natječaj za imenovanje zapovjednika postrojbe, kojega je raspisalo Upravno vijeće JVP Plitvička Jezera. Rok za dostavu molbi je do konca ožujka.

L. O.

Nastavak ispod oglasa