Vlada RH raspisala prijevremene izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije za 10. ožujka

0

Vlada RH je na sjednici u četvrtak raspisala prijevremene izbore za 10. ožujka za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor, jer kao predstavnička tijela u jedinicama lokalne i regionalne samouprave (JLS) nisu usvojila proračune za ovu godinu.

U Ličko-senjskoj županiji, županijske organizacije HDZ, HSS, HSP AS i HSU zaključile su u srijedu koalicijski sporazum za predstojeće izbore za Županijsku skupštinu.

U ime SDP-a, Tomislav Zrinski rekao je da će SDP izaći na izbore za Županijsku skupštinu, ali da Županijski odbor SDP-a tek treba donijeti odluku hoće li ići samostalno ili u koaliciji sa strankama s kojima pregovori traju.

“Pregovaramo sa srodnim strankama, s kojima smo i ranije bili u koalicijama, ali ne bih o tome govorio prije odluke Županijskog odbora”, dodao je.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac najavio je pak kako bi s gradonačelnikom Novalje, načelnikom Plitvičkih jezera, te možda i gradonačelnikom Gospića, trebao ići na izbore s nezavisnom listom “Bura promjena”.

Sa svojom novom strankom “Start” na izbore bi trebala izaći i Dalija Orešković.

Predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva (ŽIP)  Milka Vraneš najavila je edukaciju na kojoj će DIP u petak u zgradi županije dati ŽIP-u, između ostalih uputa, i rok za predavanje kandidacijskih lista.

Povjerenik za obavljanje poslova iz nadležnosti Županijske skupštine Ličko-senjske županije Budimir Peranić rekao je kako traju pripreme za izbor vijećnika za Županijsku skupštinu, ali i da s kandidacijskim listama “nema ništa”.

“Kao povjerenik, s kandidacijskim listama nemam ništa. Stranke i nezavisne liste znaju da će se, čim Vlada raspiše izbore za Županijsku skupštinu Ličko senjske županije, odrediti rokovi za prijave kandidacijskih lista ŽIP-u, sve shodno Zakonu o izborima, uključujući i uvid birača jesu li upisani u popise birača”, rekao je Peranić.

Što se funkcioniranja županije tiče Peranić kaže da kao povjerenik mijenja predstavničko tijelo, Županijsku skupštinu od 18. siječnja, da župan Darko Milinović i dalje ima svoje ovlasti izvršne vlasti, te da za sada dobro surađuju.

“Župan je donio Odluku o financiranju redovitih i nužnih rashoda i izdataka od 1. siječnja do 31. ožujka, predložio meni kao povjereniku na potpis, što sam ja i učinio. To znači da se financira tzv. hladni pogon i obaveze koje su nastupile iz preuzetih ugovora. Imamo česte sastanke i s pročelnicima, da se ne bi negdje prekršio zakon, jer ja vodim računa o zakonitosti i o nužnom funkcioniranju Ličko-senjske županije do 31. ožujka”, rekao je Peranić.

L.O./H