Volonteri u gradskoj upravi Grada Senja

0

Šestero volontera ekonomske struke među kojima je troje sveučilišnih prvostupnika, a troje magistara ekonomije, odnosno diplomiranih ekonomista, počelo je obavljati pripravničku praksu u gradskoj upravi Grada Senja.

Grad Senj je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje realizirao mjeru Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa koja je sadržana u Programu gospodarskog oporavka Republike Hrvatske, a sastavni je dio Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja.

Riječ je o mjeri koja je usmjerena na mlade nezaposlene osobe u zanimanjima za koja postoji zakonska obveza polaganja državnog stručnog ispita. Ova mjera mladima omogućava stjecanje godinu dana radnog staža koji im se upisuje u radnu knjižicu, čime ostvaruju preduvjet za pristupanje državnom ispitu.

Radi se o osobama koje imaju do 29 godina i najviše 6 mjeseci radnog iskustva, odnosno osobama koje su po navedenim kriterijima definirane kao ciljana skupina za primjenu mjere.

Što se tiče obveze poslodavca, Grad Senj ima obvezu mjesečne uplate doprinosa  mirovinskog osiguranja za volontere, a taj mu trošak Zavod refundira.

Za vrijeme trajanja stručnog osposobljavanja, Zavod polazniku mjesečno isplaćuje novčanu pomoć.

A.P.