Vrijeme danas promjenjivo, južina, česta kiša, ponegdje i grmljavina

0

Prvi svibanjski tjedan nastavit će se promjenjivim i svježijim vremenom, osobito do subote uz povremenu kišu, često u obliku i izraženijih pljuskova s grmljavinom.

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo oblačno s povremenom kišom. Osobito su u kasno poslijepodne mogući i jači pljuskovi i grmljavina. Umjeren jugoistočni i jugozapadni vjetar, uz nestabilnosti prolazno pojačan. Danju manje toplo s najvišom temperaturom od 21 do 24 °C, javlja HRT.

U središnjoj Hrvatskoj prijepodne djelomice sunčano uz umjeren jugozapadni i južni vjetar. Mjestimična kiša uglavnom tek poslijepodne i ponajmanje na sjeveru, a osobito prema istoku postoji mogućnost i za poneki jači pljusak. Najviša temperatura od 20 do 23 °C.

U Gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu umjereno, ponegdje i pretežno oblačno, povremeno s kišom, na moru i u obliku jačih pljuskova i grmljavine. Većinom umjereno jugo popodne će naglo okrenuti na prolazno pojačan jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 18 do 22 °C.

U Dalmaciji promjenjivo sa sunčanim razdobljima i mjestimičnom kišom, češćom prema kraju dana. U unutrašnjosti su mogući jači pljuskovi, na moru nevere. Uz okretanje umjereno do jakog juga na jugozapadnjak more će i dalje biti ponegdje valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske prema otvorenome more moguće i jače valovito. Duž obale prevladavat će uglavnom umjereno jugo i južni vjetar. Prijepodne barem djelomice sunčano, većinom bez kiše, a popodne i navečer lokalni pljuskovi i grmljavina.”

“Na kopnu idućih dana nestabilno, osobito u oblačniji i svježiji petak, zatim manje kiše u subotu, u nedjelju i više suhih i sunčanih razdoblja te danju malo toplije. Nakon petka oslabjet će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar.

Podjednako i na Jadranu – nestabilno s povremenom kišom uz mogućnost neverina osobito u petak, manje u subotu, pa zatim najviše sunčanog vremena u malo topliju nedjelju, ali i dalje ne posve stabilnu. Vjetar i more u smirivanju, povremeno tek umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.”, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

L.O.