Vrijeme je svinjokolje

Srijeda je 24.studenog, sajmeni je dan u Otočcu. Na stočnoj tržnici velika je ponuda s više od dvadesetak automobila punih svinja . Cijene se kreću od 11, 12 i 13 kuna po kilogramu žive vage, dok mladi odojci u prosjeku su oko 500 kn komad, odnosno oko 18-20 kn/kg . Vremenske prilike nisu pogodne i, što je najgore, prognoze govore da će se toplo vrijeme zadržati sve do kraja mjeseca.

U razgovoru s jednim uzgajivačem svinja Josipom iz Župnaje, isti kaže : Iako za nas koji se bavimo tim poslom te cijene nisu isplative jer nemamo nikakve zarade, više naprosto ne možemo tražiti” – slabo se prodaje, ljudi nemaju novaca, treba izdvojiti dvije ili tri tisuće kuna za svinju to je cijela nečija mirovina.

Nastavak ispod oglasa

Vidite kako je danas sunčano i toplo vrijeme, bojim se da se ne ponovi situacija otprije nekoliko godina kada se ljudima masovno kvarilo meso. U salamuru sam morao svako malo stavljati led. Noćima nismo spavali od brige hoćemo li morati pobaciti toliko meso i hoće li nam propasti sav trud i uložen novac”, prisjeća se Marko K. iz Ličkog Lešća.

Revoltiran je sve izglednijom odgodom svinjokolje, a najviše ga muči hoće li za taj dan uspjeti pronaći ljude. “U selu su već odredili datume svinjokolja i svatko je već dogovorio ljude jer bez kvalitetnih pomagača nema dobrog posla. Kada se poremete planovi, tada je teško bilo kome uskočiti”.

Osim mesara, uslužnim se klanjem i obradom mesa bave i pojedinci na crno pa nakon sezone zadovoljno trljaju ruke. Unatoč krizi, poskupili su uslugu, a jedan od onih koji u Otočcu odradi jedan dio  posla kaže da radi za 300 – 400 kuna po tovljeniku. Ima i onih koji taj isti posao obavljaju i za stotinjak kuna manje, posebice u okolnim selima.

Ove godine obvezni pregled mesa na trihinelu stoji 50 kuna.

( bib )