Zaređen novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić

0

Zaređen je novoimenovani šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u katedrali Svetog Jakova. Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Suzareditelji bili su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i apostolski administrator Šibenske biskupije i biskup u miru Ante Ivas zajedno sa svim nazočnim nadbiskupima i biskupima.

Pedesetjednogodišnji biskup rođeni je Senjanin i magistar teoloških znanosti. Mons. Rogić je 49. biskup u povijesti Šibenske biskupije utemeljene 1298. I u ovome trenutku je najmlađi hrvatski biskup.

Novi je šibenski biskup oduševljen načinom na koji su ga primili i vjernici i svećenici. Poručuje da će nastojati svim vjernicima širiti radost evanđelja i zauzimati se za temeljne kršćanske vrijednosti. Odabrao je geslo: “Sve i u svemu Krist” i u skladu s tim poručio, u fokusu njegova djelovanja bit će kršćanska obitelj, pastoral mladih i sakramentalni život vjernika, piše HRT.

– Draga braćo i sestre, što očekujemo od čovjeka na kojega se polažu ruke da bi ga se zaredilo za biskupa u Kristovoj Crkvi? Možemo reći: on poglavito treba biti čovjek koji je usmjeren na Boga koji je u Isusu Kristu očitovao svoju brigu i ljubav prema čovjeku. Možemo to reći i obrnuto: biskup treba biti čovjek kojemu su na srcu ljudi, koji suosjeća s ljudima, koji se otvara zovu ljudskih potreba. Jednostavno biskup treba biti čovjek za druge – kazao je između ostalog u homiliji kardinal Bozanić te dodao:

– Čovjek koji živi vjeru u Crkvi, koji živi vjeru Crkve svih vremena, često se suočava s dominirajućim stavovima ovoga svijeta koji su ponekad izrazito netolerantni. To od biskupa, kad su u pitanju evanđeoske vrjednote, traži posebnu hrabrost, odlučnost i jasnoću. S tim u vezi blaženi se Alojzije Stepinac ovako izrazio: ‘jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života’.

Na kraju mise govorili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, uime laika Igor Friedrich i dosadašnji biskup Ante Ivas.

Potom je nastupni govor održao novi šibenski biskup Rogić. Svečanosti ređenja nazočio je, kao izaslanik predsjednika tehničke Vlade, ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Među okupljenima bio je i pjevač Marko Perković Thompson.

H/HRT