Zavižan – Postavljena poučna staza posvećena meterologiji

0

Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom postavila je na Zavižanu novu poučnu stazu posvećenu meteorologiji. Upravo je Zavižan najčešće posjećivani lokalitet Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a meteorološki krug smješten neposredno uz planinarski dom i meteorološku postaju sa svojim zanimljivim neobičnim instrumentima privlači pažnju gotovo svih posjetitelja.

Meteorološka postaja, smještena podno vrha Vučjak, najviša je planinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini od 1594 metra. S radom je započela 1. listopada 1953. godine i od tada radi bez ijednog dana prekida, unatoč surovim vremenskim uvjetima koji veći dio godine vladaju u planini. Meteorološki se podaci svakodnevno, pa čak i u vrijeme jakih olujnih vjetrova, visokih snježnih nanosa ili grmljavina, šalju u Državni hidrometeorološki zavod u Zagreb. Na meteorološkoj postaji Zavižan svakodnevno se mjere i opažaju brojni elementi – temperatura zraka, tlak i relativna vlažnost zraka, smjer i brzina vjetra, količina i tip oborina, količina i vrsta oblaka, sijanje sunca i atmosferske pojave.

Zbog specifične lokacije, zavižanska postaja ušla je u međunarodni registar meteoroloških postaja, te u sve međunarodne programe za praćenje tokova i promjena fizikalnog i kemijskog sastava atmosfere na području Europe i Sredozemlja.

Poučna meteorološka staza prva je takve vrste u Hrvatskoj. Dužina joj je 630 m, a visinska razlika koju treba svladati je oko 100 m. Staza povezuje parkiralište podno Vučjaka s planinarskim domom i meteorološkom postajom Zavižan, te vodi dalje na sam vrh Vučjak, odakle se za lijepa vremena pruža prekrasan pogled na Jadransko more i unutrašnjost. Na stazi je 17 poučnih tabli, a vrijeme potrebno za njen obilazak je oko pola sata. Poučne table su dvojezične, na hrvatskom i engleskom jeziku i obrađuju različite teme sa područja meteorologije, od meteorologije općenito, atmosferskih pojava, fenomena vjetrova na Zavižanu, vrsta oblaka, količina snijega, grmljavinskih oluja, do načina predviđanja vremena i klime. Posljednja tabla posvećena je spektakularnim vidicima sa vrha Vučjak, s kojeg se dobro vidi većina Kvarnerskih otoka, okolni i udaljeni vrhovi Velebita, a za povoljna vremena pogled se pruža čak do dalekih Alpa te zapadne jadranske obale u Italiji.

Povodom postavljanja nove poučne meteorološke staze tiskana je i knjižica „Vremenske ćudi Zavižana“ koja predstavlja izvrsnu nadopunu meteorološkoj poučnoj stazi. Cilj je ove knjižice upoznati posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit s osnovama meteorologije kao znanosti, ali i s ćudima vremena ovog planinskog područja.

Lika Online