Završili 5. Uskočki dani

0

Jubilarni peti po redu Uskočki dani u Senju i ove su godine bili okupirani brojnim srednjovjekovnim vojnim postrojbama iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Gradom pod Nehajem među ostalim prodefilirali su Senjski, Kliški i Žumberački uskoci, Šibenska gradska straža, Gospićka garda Vukovi, Dubovački streličari iz Karlovca, Gradska straža Bakar, Križevačka djevojačka straža i Hajduci Mijata Tomića iz Tomislavgrada, a njihovo predstavljanje upriličeno je na središnjem senjskom Trgu Cilnica.
Na glavnom gradskom trgu građani su mogli naučiti kako se služiti lukom i strijelom ili kako se u metu baca bodež, kako se baca potkova, neki su učili mačevati, a bilo je uprizoreno i nekoliko pravih viteških ogleda.

Na srednjevjekovnom sajmu, koji se odvijao također na najvećem senjskom trgu, nudili su se proizvodi starih, tradicijskih i zaboravljenih zanata. Pred posjetiteljima su se izrađivale drvene skulpture, predmeti od gline, tkale su se prostirke, mljela pšenica, a bilo je tu i kožara, kovača novca, domaćeg meda i sira, svijeća i ljekovitog bilja te nakita. Za najmlađe posjetitelje kao i dosada najatraktivniji je bio drveni vrtuljak koji se ručno pokreće.
Program u sklopu Uskočkih dana odvijao se i pred Tvrđavom Nehaj gdje je upriličen prizor turske opsade gađanjem iz katapulta vatrenim kuglama i borbama vitezova.
Uspješni organizator Uskočkih dana i ove je godine bila Turistička zajednica Grada Senja uz suorganizaciju Gradskog muzeja Senj i senjskog Pučkog otvorenog učilišta M. C. Nehajeva te uz pokroviteljstvo Grada Senja, Ministarstva RH i Hrvatske turističke zajednice.

A.P.