Završio 16.Forum poslovanja nekretninama

0

Na Brijunima ovog vikenda održavao se je 16. Forum poslovanja nekretninama koji okuplja stručnjake u poslovanju s nekretninama.

„Ovaj je Forum središnji događaj i tradicionalno okupljanje svih subjekata koji na neki način sudjeluju u poslovanju nekretninama. Na njemu su do sada ugledni stručnjaci obradili više od 120 stručnih tema o poslovanju nekretninama koje je struka prepoznala kao važne i od interesa.“ rekla je direktorica Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore Milica Rakuša Martulaš povodom otvaranja 16. Foruma poslovanja nekretninama koje se je u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održavao 14. i 15. listopada na Brijunima.

„Forum kao najveći skup posrednika svake godine plijeni sve veću pažnju javnosti i stručnjaka iz poslovanja nekretninama, a ove je godine okupio više od 200 stručnjaka. Iz Ličko-senjske županije kao i svake godine bila je tvrtka – agencija Lika nekretnine d.o.o. iz Otočca.

Ovo je mjesto gdje se susreću predstavnici struke s donosiocima zakonskih okvira i razmjenjujući iskustva doprinose njezinom unapređenju unutar i izvan granica Hrvatske što je izuzetno bitno pogotovo u ovom času pristupanja Hrvatske EU. To je projekt koji doprinosi razvoju i boljoj poziciji struke te povećanju znanja svih sudionika iz područja poslovanja nekretninama.“ zaključila je Rakuša Martulaš.

„U kontinuitetu već treću godinu za redom tržište nekretnina osjeća pad u prometu i svi subjekti se pokušavaju snaći. Kad su ovakva teža vremena, struka se pokušava ujediniti i utjecati na one stvari na koje može utjecati. Pa tako se kroz dobar odnos samog Udruženja s državnom upravom pokušava sudjelovati u kreiranju zakonskih odredbi kako bi barem na taj način pomogli tržištu.“ rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK. „Svakako najaktulanija tema ovog Foruma su izmjene dopuna Zakona o prostornoj gradnji i Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zbog pozitive klauzule u zemljišnim knjigama zbog koje se neće moći prometovati nekretninama. Isto tako dosta tema vezano je uz bliski ulazak Hrvatske u EU, te kao i uvijek neke praktične stručne teme vezane isključivo uz poslovanje nekretninama. Iako su brojke prodanih nekretnina na razini 1999. godine, još uvijek možemo reći da vlada umjereni optimizam.“ zaključio je Ranilović.

HGK organizira Forum poslovanja nekretninama s ciljem okupljanja što većeg broja osoba koje se bave poslovanjem nekretninama, kako bi se zajedničkom raspravom uz izlaganje stručnih predavača pridonijelo unapređenju ove djelatnosti. Teme koje se ove godine obrađuju na Forumu pružit će uvid u novosti u vezi sa zakonskom regulativom te ponuditi neka rješenja za probleme s kojima se posrednici u prometu nekretninama susreću u svakodnevnoj praksi.

Program Foruma je koncipiran na način da struku upozna s izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina, raspolaganjem nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom, novinama u Zakonu o strancima, korištenjem, prenamjenom i raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem, Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i obvezama posrednika temeljem tog zakona, korištenjem računa escrow (escrow accounts) kao instrumenta osiguranja plaćanja, uvjetima poslovanja za posrednike u prometu nekretnina na unutarnjem tržištu EU, stjecanjem prava vlasništva nad nekretninama u Republici Hrvatskoj inozemnih fizičkih i pravnih osoba nakon stupanja na snagu nekih odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, novostima koje donose Izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i gradnji, primjenom Zakona o posredovanju u prometu nekretnina te marketingom u prometu nekretnina.

Forum je završio izletom i obilaskom otoka Brijuni.

( gm )