Završna večer projekta Erasmus + održana u Otočcu

0

U nastavku Erasmus+ projekta „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ sinoć je u GPOU Otočac u velikoj dvorani organizirana obuka za sedam partnerskih institucija iz šest zemalja: Estonije, Gruzije, Italije, Latvije, Portugala i Sjeverne Makedonije. Četverodnevne edukativne aktivnosti održane su na području triju županija: Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske. Više od 40 sudionika obuke upoznali su se s raznolikom baštinom Hrvatske te s dobrim primjerima prakse i upravljanja kulturnim i prirodnim dobrima.

Skup je otvorila ravnateljica GPOU Otočac prof. Nada Avsec rekavši pri tom kako je poseban naglasak ovoga projekta stavljen na nematerijalnu kulturnu baštinu, poput nijemog kola, viteške igre Sinjske alke, pokladnih ophoda mačkara potkamešničkih sela, umijeća izrade suhozida, umijeća izrade sira škripavca, novljanskog mesopusta, klapskog pjevanja, ličkog ojkanja, umijeća izrade tambure dangubice, umijeća izrade šindre za prekrivanje kuća i gackih čakavskih govora. Ovo je djelić bogatog opusa u čije očuvanje lokalne zajednice kontinuirano ulažu dodatne napore i sredstva.

Otočac, Sinj i Novi Vinodolski gradovi su domaćini ovog projekta, a u predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine sudjeluju, među ostalima, Turistička zajednica Grada Otočca, Turistička zajednica Grada Sinja i Centar za kulturu grada Novog Vinodolskog. Djelić svojega umijeća večeras su pokazali članovi kulturno-umjetničkih družina HKUD Široka Kula, Tamburaški orkestar GPOU Otočac, Klapa „Munita“ iz Zadra i Folklorno društvo Otočac. U odlično popunjenoj dvorani učilišta domaća i strana publika odlično je primila i pozdravila sve izvođače programa, a čule su se i vidjele prezentacije domaćina iz GPOU Otočac i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Cilj ove obuke i prezentacije bio je prikazati raznolikost i bogatstvo dijela hrvatske baštine pod zaštitom UNESCO-a. U predstavljanju bogatstva hrvatske prirodne baštine sudjelovali su i dva nacionalna parka čija je baština djelomično ili u cijelosti pod zaštitom UNESCO-a: Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Projekt „Mreža UNESCO-ovih kulturnih prostora“ završava u kolovozu ove godine okupljanjem Latviji.

L. O.