Zbog ove slike i nepotpisivanja kartona Saveza komunista Darko Milinović poslan u Srbiju kao bolničar

2

Koliko je ova kampanja prljava, svjedoči i objava lažnog kartona Darka Milinovića, o čemu smo pisali prije pola godine. Zbog te prljave i podzemne igre još jednom objavljujemo članak tada objavljen o kojemu danas pišu neki portali.

“GOSPIĆ – Na 25. obljetnici HDZ-a, u svom govoru dr. Milinović obrativši se jednoj od utemeljitelja HDZ-a gđi. Ivki Zorić kako je ona bila jedina glavna sestra koja nije bila u Partiji, te naglasio „sjećaš se Ivka kartona Saveza komunista koji nisam htio potpisati pa su me poslali u JNA, ne kao liječnika nego kao bolničara“.

Uzeli smo si malo ovih dana zadatak utvrditi činjenice o čemu se točno radi.
Nazvali smo dr. Milinovića koji nam je predočio nepotpisanu kopiju kartona u članstvo Saveza komunista. Naime, Milinoviću je tada rečeno da ukoliko ne pristupi u Savez komunista biti će poslan u JNA kao obični bolničar. Ispunjen je karton, a budući da Milinović nije znao matični broj dana mu je kopija te rečeno da ispuni matični broj (u dokumentu vidljivo da nedostaje matični broj), da ode u bolnicu, stavi pečat bolnice, donese slike, potpiše i vrati karton. Milinović je odbio to potpisati, što je i vidljivo iz dokumentacije, te je zbog odbijanja potpisa , pjevanja “ustaških” pjesama (Marjane, Marjane, Ustani bane…), te nedoličnog oblačenja i ponašanja poslan kao obični bolničar na odsluženje JNA u Srbiju.
Milinović kaže „znam da se gospodin Joja Šuper zalagao da idem u VMA (vojno-medicinska akademija) gdje su išli svi liječnici, ali mu je rečeno da zbog odbijanja potpisa i nevraćanja kartona mora biti poslan kao obični bolničar u Srbiju“. Također mu je sugerirano da u radnu knjižicu upiše narodnost „Jugoslaven“, što je također odbio i o tome nam je predočio samu radnu knjižicu. Kaže Milinović da su mu tada rekli da se ponaša proustaški, te da se tako i oblači i predočili mu sliku iz Zagreba iz 1982. Sve ove navode možete provjeriti u foto-dokumentaciji u prilogu. Na pitanje tko ga je za to optužio, navodi, ljudi koji su vodili Partiju i donosili odluke i jedan gospodin koji je i danas u Gospiću.  “Razgovarao sam jednom sa tim gospodinom i predbacio mu kako je mogao biti takav“. Danas Milinović ne želi otkriti ime toga čovjeka, već naglašava „danas mu ne zamjeram, bila su to takva vremena i ne bih htio da danas ima neugodnosti zbog toga“.

Kako bi iz neovisnih izvora potvrdili ove informacije, nazvali smo Joju Šupera koji je devet godina radio kao sekretar za narodnu obranu.
„Ja sam Milinovića predložio da ide u JNA kao liječnik u VMA, međutim, odgovoreno mi je da je odbio potpisati i vratiti karton člana saveza komunista, te da će biti poslan kao bolničar u Srbiju“.

Nazvali smo i Josipa Čorka, koji je radio u sekretarijatu narodne obrane zajednica općina. Rekao je „Milinovića su poslali kao bolničara u Srbiju jer nije htio potpisati i vratit karton člana Saveza komunista, a to mi je potvrdio i dr. Vencl, koji je regrutirao vojsku kao liječnik“.

Nakraju smo nazvali i Ivku Zorić koja je bila jedina glavna sestra gospićke bolnice, a da nije bila član Partije. I ona nam je potvrdila naglasivši „dr. Vencl je dr. Milinoviću rekao da će ga oni tražiti da se učlani u Savez komunista, a ako odbije da će ga poslati kao bolničara na odsluženje JNA u Srbiju. Kasnije mi je dr. Vencl rekao da Milinović to nije htio učiniti, i sad zamislite apsurda, Milan Travica iz Medka, kao bolničar otišao je u JNA kao liječnik, a dr. Milinović kao bolničar. Toliko o tome što se radilo u komunizmu. I mene su tjerali da uđem u Savez komunista, i ja sam kao i Milinović to odbila“.
Foto-dokumentacija koju nam je dao na uvid Milinović točno pokazuje kako se u radnoj knjižici 81. izjašnjavao kao Hrvat – jedna slika govori o tada ludoj hrabrosti Milinovića koji je tada 83. godine nosio veliki križ na kojem se vidi crve-bijeli-plavi na tadašnjem Trgu republike u Zagrebu.
Doznali smo i to da je Milinović tada nosio sat sa hrvatskih grbom bez petokrake o čemu može posvjedočiti niz Milinovićevih prijatelja te jedan djelatnik PU ličko-senjske koji tamo radi i danas.
Moramo napomenuti da se nije u vrijeme komunizma samo prema Milinoviću odnosilo na ovakav podcjenjivački način, bilo je tu još doktora, koji samo zbog toga što su Hrvati nisu mogli dobiti specijalizaciju u Gospiću, kao što je i prof. Majerović, danas na KBC Rebro, prof. Orešković, danas u Petrovoj bolnici, dr. Pavle Šulentić, danas ima privatnu kliniku u Zagrebu, Dražen Jurković, danas direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu i ostali.

V.I.”