Župan Kolić potpisao još jedan vrijedan ugovor

0

Potpisivanjem Ugovora  između župana Milana Kolića i ravnatelja Hrvatskog centra za Razminiranje  Dražena Jakopeca označio je nastavak o  razminiranja na prostoru Ličko-senjske županije. Kako je u  uvodu naglasio župan Kolić riječ je o 140,5 km2 minsko sumnjivih površina, od čega je 90% u državnom vlasništvu.

-U II. fazi ovoga projekta razminirat će se još četiri grupe parcela. Financiranje će se vršiti sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda koji je pozitivno ocijenio aplicirane projekte Ličko-senjske županije. Preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi odobreno nam je 89,1 milijun kuna, s čime će se razminirati 11, 3 km2. Važnost  ovoga projekta   ne treba previše isticati. Prije svega riječ je o sigurnosti građana, zatim o mogućnostima korištenja pašnjaka, šumskog bogatstva i oranica. Budući su ove površine netaknute dulje od 25 godina, postoji velika mogućnost da se ondje primjenjuje ekološka poljoprivredna proizvodnja, zaključio je župan Kolić. Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec podsjetio je kako se u RH  pod minama djelomično nalazi  440 km2 u devet županija. Ravnatelj Jakopec se zahvalio županu Koliću i njegovim suradnicima koji su odličan primjer u nastojanjima da se problem minskih polja zauvijek riješi.

Potpisivanjem Ugovora u fazu razminiranja ulaze četiri grupe minsko-sumnjivih površina:

-GRUPA 1. Poljoprivredne površine između naselja Lički Ribnik i Ornice, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 4.140.424 m2.

-GRUPA 3. Poljoprivredne površine na području Tromeđe i Bliznice te u naselju Jurkovići, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.739.115 m2;

-GRUPA 5. Poljoprivredne površine u naselju Donji Vaganac, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 1.159.200 m2;

-GRUPA 6. Poljoprivredne površine na području Obljajac te u naseljima Novoselija i Veljun, u Ličko-senjskoj županiji, tlocrtne površine 607.169 m2.

Grad Gospić je, nažalost, i dalje neslavni rekorder sa 50 km 2 miniranih  površina. Osim župana Kolića i ravnatelja Jakopeca, Ugovore su potpisali predstavnici pet hrvatskih tvrtki čiji će pirotehničari i strojevi sudjelovati u razminiranju II. faze miniranih površina u Ličko-senjskoj županiji.

H.J.